De ce se servesc portii mici in restaurantele la moda?
2018. 05. 27.
In unele restaurante mai exclusiviste, este un fenomen comun ca mancarurile speciale sa fie servite in portii mai mici. In astfel de cazuri, in mijlocul farfurii nu gasesti decat o bucata de mancare, acoperita cu niste sos viu colorat. Rezultatul este spectaculos, dar, potrivit multora, este destul de spectaculos de mic. Asa cum spun unii: „la noi, o astfel de farfurie se spala fara un cuvant”.
Dar exista ceva adevar in asta?
Potrivit marilor industriei gastroenterologiei autohtone, nu prea mult. In orice caz, merita sa ne uitam la ce argumente tind sa apara care pot colora imaginea. Pentru ca, potrivit profesionistilor, exista un motiv practic si o explicatie pentru portiile mici si pretul relativ mare.
Intr-un restaurant rafinat, meniul este conceput pentru 6-8 portii de mancare, aici predomina principiul „mult mic merge departe”, mai degraba decat unul mare. In cuvintele gastroguruului András Jókuti: „Cand primesc supa de fasole de la mama mea, as fi trist daca mi-ar da intr-o ceasca mica, dar cand bucatarul creeaza un arc cu cina, o poate face doar peste mai multe feluri, in portii mici, din moment ce nu poti manca opt farfuri mari de mancare."
(sursa foto: Flickr)
Meniul de aici este intotdeauna o compozitie: are un punct culminant si o desfasurare- pe de alta parte, daca vorbim de gatit in restaurante sau de gatit de acasa, economia este de obicei un aspect important atat din punct de vedere al banilor, cat si al timpului, gospodina nu poate alcatui randuri lungi de meniu, ea incearca sa prepare un fel de mancare pentru intreaga familie. In gastronomia rafinata, pe de alta parte, mancatul este o operatiune mai artistica care necesita o primire confortabila, in care aromele si nu portiile joaca rolul principal. Atunci cand consumatorii gusta o astfel de gama de feluri de mancare, acestea sunt adesea analitice, asa ca zabovesc peste fiecare fel si vinul servit cu el. Iar cu ajutorul mancarurilor servite in portii mai mici, bucatarul incearca sa demonstreze cat mai mult talentul sau si stilul restaurantului. Din acest punct de vedere, meniul de degustare poate acoperi cel mai mare spectru, prezentand cele mai multe culori, arome si varietate.
Desigur, nu tuturor trebuie sa le placa acest gen gastronomic. Folosind si analogia muzicala a lui Jókuti: opera nu este pentru toata lumea, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa te pronunti impotriva ei pe fiecare forum existent si, in schimb, sa exaltati concertele pop, de exemplu.
Exista, de asemenea, o diferenta semnificativa de pret intre cele doua genuri, motiv pentru care multi considera ca restaurantele rafinate sunt prea scumpe. Cu toate acestea, exista multe explicatii pentru pretul inițial ridicat. Potrivit unei opinii tipice, principalul motiv este de gasit in calitatea materiilor prime. Consultantul de restaurante Csaba Hartai a folosit candva unul dintre cele mai simple ingrediente, cartoful, ca exemplu in cazul restaurantului Kistücsök din Balatonszemes. Proprietarul restaurantului a selectat soiul Somogyi potrivit pentru el insusi la institutul de cercetare din Keszthely si de atunci il cultiva pentru el insusi. Acesta este mult mai scump, dar in felul acesta se adauga mancarurilor lor ingrediente si arome locale. Dar, in acelasi mod, trebuie sa platesti pentru un bucatar talentat, pentru carne de calitate, ale carei parti nu sunt 100% pur si simplu sunt aruncate in multe restaurante mai scumpe, adica sunt sacrificate pe altarul calitatii.
Ce este fine dining?
Bucatarul cunoscut, Tamás Széll, de exemplu, interpreteaza gastronomia rafinata mai larg decat de obicei, potrivit lui, portiile mici nu sunt o cerinta, o tocana buna de somn la oala poate fi si „fina”. „Granitele in gastronomie nu au fost niciodata atat de neclare ca acum”, spune el. Deci fine dining este tot de la ce te simti bine dupa ce te-ai saturat.”, adauga el. János Mizsei, proprietarul Mák Bistro din Budapesta, spune ca fine dining-ul incepe la ingrediente. „Cred ca scopul unui restaurant rafinat este de a crea o experienta. Iar experienta incepe de la material si stil. In trecut, gastronomia rafinata era considerata a fi mancaruri fine in care mancarea era servita cu clesti si cu manusi albe, dar clestele sunt doar obiecte. Nu din asta se naste experienta”, spunea specialistul cu ani in urma.
Cu toate acestea, daca cineva nu s-a nascut pentru a fi un bucatar vedeta si nici macar nu-si poate permite cuiva sa-i pregateasca un meniu de degustare personalizat in bucataria lui in weekend, atunci nu trebuie sa te descurajezi! Cu robotul de bucatarie Assistent Original, putem deveni din cand in cand bucatari, datorita numeroaselor operatiuni de bucatarie pe care ii putem incredinta.