Noi l-am încercat: composter electric de casă SAGE
2023. 08. 29.
Multe persoane locuiesc in apartamente care nu au gradina si nu pot rezolva in niciun fel compostarea deseurilor verzi de bucatarie, la fel este si si la noi. Este o practică standard de mulți, mulți ani să colectezi gunoiul în mod selectiv și să-l aruncăm în colectorul selectiv al blocului de locuințe, dar ce ar trebui să facem cu cojile de legume și fructe sau cu resturile de mâncare? Aruncate la gunoiul „obișnuit”, mai devreme sau mai târziu vor mirosi, se vor scurge și nu pot fi refolosite, ca alte gunoaie. Mi-a plăcut compostatorul electric de casa SAGE pentru că nu face de fapt compost, ci un material cu un conținut ridicat de nutrienți, pe care îl pot folosi magnific în cutii de balcon sau plante de interior atunci când sunt amestecați cu pământ.
Cum funcționează acest composter electric?
Dispozitivul nu este deosebit de mare (36x28x32 cm), dar poate ține un rezervor de doi litri. Am pus deșeurile de bucătărie pe care vreau să le procesez în recipient (voi vorbi despre ce este permis și ce nu este mai târziu) și încep procesul prin apăsarea unui buton.
În timpul ciclului de 4-6 ore, mașina mai întâi se usucă și apoi maruntește materialele din rezervor la temperaturi foarte ridicate. După aceea, se răcește, iar măcinarea complet inodoră, uscată, cu un volum de până la 80% mai mic, este gata. Mulți oameni numesc acest compost materie primă eco-chips, l-aș putea compara cu așchii de lemn uscat sau mulci.
A doua imagine prezintă versiunea mărunțită, uscată a deșeurilor brute prezentate în prima imagine! Reducerea de volum si starea uscata sunt foarte spectaculoase.
Ce se poate face cu deșeurile procesate de compostator?
Deșeurile mărunțite și uscate se amestecă cu pământ și pot fi folosite după 2-4 luni de repaus. Ce fac, de exemplu, este că adun făina măcinată într-un borcan mare de zidărie (foarte impresionant!) și când este plină, o dau jos la subsol, unde o amestec cu pământ într-o cutie care se încuie.
Și amestecul revine în cutia de balcon și în ghivecele plantelor de interior. Dar dacă cineva nu vrea să se încurce cu el, îl poate oferi prietenilor și membrilor familiei sau îl poate împrăștia într-un composter comunitar sau îl poate arunca la gunoi (chiar și această utilizare are sens, de atunci gunoiul nu miroase. iar cantitatea de gunoi care trebuie transportată este, de asemenea, semnificativ mai mică!)
La ce este bun acest aparat de compostare în practică?
În primul rând, dacă ai unul în bucătărie, cantitatea de gunoi scade la o fracțiune, practic niciun deșeu care tinde să fermenteze și să putrezească nu intră în coșul mixt. (De exemplu, din moment ce avem o astfel de mașină de compostare, scoatem gunoiul doar o dată la două săptămâni - selectivul este deja într-un recipient separat și nu este nimic mirositor în gunoiul simplu!) Și în al doilea rând, materialul de compost amestecat cu solul este o sursă excelentă de nutrienți atât pentru plantele de exterior, cât și pentru cele de interior.
Ce fel de deșeuri de bucătărie putem procesa cu dispozitivul de compostare?
Resturi de pește și carne de pasăre (fără oase), fructe, legume
Cereale și semințe, brânză, fasole, semințe și leguminoase
Zaț de cafea și pliculețe de ceai din hârtie
Ou și coajă, hrană pentru animale de companie (fără os)
Există ceva care nu ar trebui pus în aparat?
Sub nicio formă nu trebuie să intre în recipient oase tari, dulciuri sau gumă de mestecat, ulei de gătit sau grăsimi. Trebuie evitate semințele tari, nucile și frunzele mai dure de fructe și legume (de exemplu, frunzele de ananas).
Este zgomotos? Consumă mult?
Mi-a fost teamă de amândouă și, până la urmă, niciuna nu s-a împlinit. Dacă există materiale foarte dure în el sau dacă sunt îndesate prea multe deșeuri în rezervorul composterului, puteți auzi cum se blochează arborele și apoi pornește din nou din când în când. Dar nici măcar acesta nu este un sunet atât de mare încât să ne trezim în camera alăturată. Consumul său pe ciclu este de doar 0,8 kWh, ceea ce este o cantitate neglijabilă chiar și la prețurile curente ale energiei.
Sfaturi și trucuri pe care le-am descoperit în timpul utilizării
1. Rezervorul de 2 litri se poate dovedi uneori insuficient. Ceea ce am făcut a fost să cumpărăm un borcan mare și să colectăm deșeurile pentru a fi procesate în el în timp ce mașina funcționează. Acest lucru a fost necesar mai ales în timpul sesiunilor mai mari de gătit, când s-a colectat cantitatea corespunzătoare la 2-3 recipiente. (Imaginea de mai sus arată că „chipsurile” uscate sunt, de asemenea, colectate în același mod.)
2. Nu l-am văzut descris nicăieri, dar composterul a avut multe probleme cu frunzele de porumb. Frunza fibroasă se rupe greu chiar și după uscare, practic rulată pe ax. Soluția este să tăiați frunzele în jumătate sau trei înainte de a le pune în mașină.
3. Rezervorul poate fi spalat in masina de spalat vase - sincer nu am incercat asta inca. Cu toate acestea, deoarece rezervorul este întotdeauna uscat la sfârșitul ciclului, acesta poate fi șters cu ușurință. A fost o dată când ceva a ars puțin, dar s-a și desprins ușor pe baza instrucțiunilor din manualul de utilizare - am pus coajă de lămâie în recipient și am pornit mașina cu ea.
Este posibil să faci compost acasă?
Atât de mult încât acum nici nu-mi pot imagina că nu face parte din bucătărie. Nu ocupă mult spațiu și îl folosim aproape în fiecare zi. Aruncăm mult mai puține deșeuri organice, iar plantele noastre sunt foarte recunoscătoare pentru solul bogat în nutrienți!
Pe scurt: recomandăm tuturor mașina electrică de compostare SAGE. Comandă azi dispozitivul și în câteva zile vei vedea ce ajutor uriaș oferă în bucătărie!
Și dacă aveți întrebări despre compostarea acasă sau despre dispozitiv, nu ezitați să ne scrieți, Serviciul Clienți va răspunde la toate întrebările!
Gábor