gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

10 fapte interesante despre ceai

2024. 09. 25.

10 fapte interesante despre ceai

1. Ceaiul este cu noi de 5.000 de ani

Potrivit legendei, ceaiul - la fel ca cafeaua - se datorează întâmplării. S-a întâmplat odată, în 2732 î.Hr., în China, că împăratul Shen Nung și-a fiert apa de băut, câteva frunze interesante au fost suflate de vânt. Când apa s-a răcit suficient pentru a pescui frunzele, se transformase într-o băutură de culoare și miros interesant. Împăratului i s-a părut atât de apetisantă „băutura întâmplătoare”, încât a sorbit-o din curiozitate. Restul e istorie...

2. Ceaiul ca mijloc de plată

Ceaiul a fost atât de popular încât a fost folosit și ca monedă pentru o lungă perioadă de timp. Ai putea spune: „Bine! Pe vremuri, aproape totul a fost folosit ca mijloc de plată!” Cu toate acestea, ceaiul a fost folosit până la sfarsitul secolulului al XIX-lea. 

3. Proporțiile perfecte

Conform standardului britanic, 200 de grame de apă necesită 4 grame de ceai. Apa moale, proaspăt fiartă, este recomandată pentru prepararea ceaiului. Un alt ghid important este să nu fierbeți din nou apa rămasă în ibric. Ceaiul negru trebuie încălzit la 90-95°C, iar frunzele trebuie opărite.

4. Cofeina

Ceaiul contine si cafeina, aproximativ 40-120 mg la 250 ml. Această cantitate este letală în mod special pentru insectele mai mici. De aceea planta o produce pentru a tine departe insectele.

5. Ceaiul de la ora 5

Tradiția ceaiului de la ora 5 este renumită în întreaga lume, dar nu este deloc vorba despre consumul de ceai. Pur și simplu, aristocrația engleză a găsit timpul dintre prânz și cină prea lung. Așa că ceaiul de la ora cinci era mult mai mult despre prăjituri și scones decât ceaiul în sine.

6. Cel mai scump ceai din lume

Ceaiul Da-Hong Pao este considerat o comoară națională în China. Era ceaiul medicinal al împăraților. Acest tip de ceai este strict păzit, iar guvernul chinez îl oferă rareori celebrităților, oamenilor de știință și liderilor de state străine. Un colecționar a plătit odată 28.000 de dolari pentru un total de 20 de grame.

7. Tipuri de ceai

Dacă te simți ca un client nehotărât care se plimbă prin supermarket pentru că e greu de ales... ei bine, atunci uită de ceai! Pentru că este aproape imposibil să decizi care dintre cele peste 3.000 de soiuri să încerci.

8. În loc de lămâie și zahăr

Dacă te-ai săturat de aroma tradițională de lămâie și miere, atunci mergi în Tibet! Acolo primești unt sărat în ceai. Acesta este tradiționalul po cha tibetan, care este făcut din ceai negru cu adaos de lapte, sare și unt.

9. Si filtrul de ceai se datorează întâmplării

În 1908, un comerciant de ceai din New York a trimis mostre din produsul său sigilate în pungi de mătase la restaurantele și cafenelele orașului. După un timp, și-a dat seama că restaurantele îi preparau ceaiul direct în punga de mătase pentru a economisi timp. Această metodă de gătit s-a răspândit imediat și a devenit mai sofisticată: a devenit filtrul.

10. Ceai împotriva alcoolismului

Englezii și rușii au folosit ceai și în lupta împotriva alcoolismului. În Rusia, sălile de ceai ieftine au fost deschise pentru a atrage muncitorii din cârciumi. În Anglia, pe de altă parte, regele a distribuit ceai gratuit pentru a învinge alcoolismul. (După cum se știe, nu orice război își atinge scopul.)

 

Dacă după prânz simți că mai este mult timp până la cină, atunci nu ezita! Alege un ceai dintre cele 3000 de soiuri! Adăugați 4 grame din el la 200 ml de apă! Fie cu lămâie, fie cu unt de iac, și în timp ce sorbești, vizitează pagina noastră de Facebook!

 


Produse aferente