gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Arta condimentării sau armonia aromelor

2023. 10. 25.

Arta condimentării sau armonia aromelor

De ce sunt condimentele atât de versatile?

Arta condimentării este de fapt la fel de veche ca istoria omenirii, iar utilizarea condimentelor a evoluat de la cultură la cultură de-a lungul mileniilor. Ne putem întreba dacă strămoșii noștri au descoperit bucuriile inerente condimentelor din întâmplare sau dacă au ajuns la ele mai conștient. Răspunsul poate sta în faptul că, la fel ca animalele, oamenii s-au bazat pe simțurile lor pentru a-și găsi drumul. Din când în când, o atracție deosebită era asociată cu aromele și mirosurile delicate prin simțul mirosului.

Utilizarea lor nu se limitează doar la artele culinare și la aromatizare. Oamenii au descoperit că anumite condimente fac alimentele mai digerabile, au descoperit proprietățile lor conservatoare și au descoperit că unele pot fi folosite chiar și pentru vindecare. Rezultă că istoria condimentelor nu este doar despre gust, ci și despre sănătate și dezvoltarea umanității. Multe, multe experiențe și cunoștințele valoroase pe care oamenii le-au acumulat încet, sunt foarte valoroase.

 

Din epoca de piatră până în zilele noastre

Ai fi crezut că primele descoperiri care indică utilizarea condimentelor datează din jurul anului 3000 î.Hr.? Acest lucru înseamnă cu siguranță că în Europa, oamenii au început să învețe despre utilizarea plantelor speciale deja în epoca de piatră. Descoperirile au inclus, de exemplu, rămășițele strămoșului pătrunjelului, dar au apărut și mac și chimen.

Primele rețete de condimente au fost găsite pe tăblițe de lut sumeriene și documente pe bază de papirus. De exemplu, primele rețete medicale vin tot din această perioadă, direct din Mesopotamia timpurie, unde efectul vindecător al condimentelor era deja cunoscut.

De asemenea, alte popoare au acordat o mare atenție specialităților din plante uscate. În China, de exemplu, in jurul anului 2700 î.Hr. au fost enumerate 365 de tipuri de plante cu efect benefice asupra sănătăţii, în timp ce în Egipt in jurul anului 1500 î.Hr., au scris aproximativ 700 de condimente diferite. Astfel au fost, printre altele, anasonul, feniculul, coriandru, cardamomul, menta, șofranul, susanul, cimbru și semințele de muștar.

An de an, dorința pentru arome și specialități a crescut într-o asemenea măsură încât în ​​cele mai vechi timpuri a dus la stabilirea rutelor comerciale și, într-adevăr, uneori chiar la războaie. Astăzi, însă, este cel mai natural lucru din lume că toate condimentele enumerate mai sus sunt aliniate în dulapurile noastre de bucătărie.

 

Condimente din întreaga lume

Când spunem oregano sau busuioc, mulți oameni probabil se gândesc mai întâi la gastronomia italiană. Acest lucru nu este întâmplător, deoarece există mai multe condimente sau combinații de condimente care pot fi legate de fiecare națiune. Să luăm ca exemplu boia de ardei, care este regina neîncoronată a preparatelor maghiare.

În India, de exemplu, le place să folosească anumite amestecuri care dau arome extrem de intense alimentelor. Un exemplu este garam masala, dintre care cele mai comune ingrediente sunt scorțișoară, dafin, chimen, coriandru, cardamom, piper negru, cuișoare și nucșoară. 

Curry poate suna familiar, dar poate însemna o mulțime de lucruri. Poate fi chiar și un fel de mâncare suculent,  thailandez, indian sau japonez. Acasa, in schimb, de obicei ne gandim la un amestec de condimente sub forma de pulbere, care oricum este usor de preparat acasa. Ingredientele sale includ rădăcină de turmeric, chimen, fenicul, coriandru, semințe de muștar și chili. Tot ce trebuie să faci este să încălzești ingredientele într-o tigaie uscată, încălzită, până când sunt parfumate. După aceea, zdrobiți-le bine într-un mojar și puneți-le într-un borcan mic de condimente.

 

Să cunoaștem câteva condimente de bază!

  • Sare – Acest condiment nu este doar un simplu accesoriu de masă! De fapt, a jucat un rol important în aromatizarea și conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Se obține din mare și din saline, iar de-a lungul secolelor a fost tratată ca o comoară. Astăzi, poate fi găsit în aproape orice bucătărie și este folosit pentru a spori gustul alimentelor. Data viitoare când adaugi sare, gândește-te că ții în mâinile tale o adevărată moștenire culinară! De aceea, merită să fie pus într-o râșniță frumoasă in bucătărie!
  • Busuioc – Busuiocul este unul dintre condimentele de bază ale bucătăriei mediteraneene. Gustul său răcoritor, ușor dulce, completează perfect preparatele din roșii, pizza și paste. Salata caprese (rosii, mozzarella, busuioc) decorata cu frunze proaspete de busuioc este un exemplu de simplitate si armonie de arome. (Nici măcar nu trebuie să mergi departe pentru busuioc proaspăt, deoarece poți chiar să-l cultivi acasă cu ajutorul unei grădini inteligente.
  • Piper negru – Acesta nu este altceva decât fructul al unui arbust tropical care dă fructe în ciorchini. Poate unul dintre cele mai populare și căutate condimente. Când fructul arbustului nu este încă pe deplin copt, semințele sunt culese și uscate la soare pentru o lungă perioadă de timp. Acesta este ceea ce face ca boabele de piper mici să fie închise sau negre. Dozarea acestuia este extrem de simplă cu ajutorul unei râșnițe.
  • Cimbru – Cimbrul are o aromă puternică, pământească și se potrivește bine cu carne, tocane și supe. Combinația de miel și cimbru este deosebit de populară în bucătăria franceză. În plus, cartofii aromați cu cimbru sunt și ei un adevărat răsfăț. (De asemenea, puteți cultiva cimbru în grădina inteligentă!)
  • Usturoi – Usturoiul este unul dintre cele mai versatile condimente care pot fi găsite în multe bucătării. Are o aromă puternică, caracteristică, care se potrivește bine cu carnea, pastele și legumele. Puiul cu usturoi sau creveții cu usturoi sunt doar câteva exemple ale versatilității sale. De obicei este presat, dar este folosit și măcinat sau granulat.

 

Regulile de bază ale condimentării

Pentru a stăpâni condimentele și a profita la maximum de ele, ai nevoie de multă experiență și experimentare. Cu toate acestea, respectând câteva reguli de bază, veți avea garantat succesul atunci când le utilizați!

  • Moderare: Începeți cu o cantitate mică și creșteți aroma până obțineți rezultatul dorit. În cazul condimentării excesive, gustul alimentelor poate fi puternic sau dominant. Pentru a evita acest lucru, îți poate fi utilă o râșniță de condimente 4 în 1, care îți va fi bun prieten cu moderație!
  • Prospetime: Condimentele proaspete dau mancarii un gust mai intens. Alegeți-le dacă este posibil sau schimbați-vă condimentele uscate în mod regulat pentru a le păstra aroma.
  • Combinare: Experimentați cu diferite combinații de condimente pentru a descoperi experiențe gustative noi și interesante. De exemplu, rozmarinul și usturoiul se completează perfect.

 

Pe scurt, arta condimentării constă în crearea unui echilibru delicat de arome. Alegerea și combinarea condimentelor potrivite nu numai că sporește gustul mâncărurilor, ci înseamnă și o experiență gastronomică. Fii curajos, experimentează și descoperă lumea minunată a condimentelor!

Obține cele mai bune unelte pentru gătit alături de noi, la gammo.ropentru ca succesul să nu depindă de asta!


Produse aferente