Ce este blansarea si cum se face?
2022. 04. 12.
Blansarea, ca si alte procese din bucatarie, devine din ce in ce mai comuna, dar este inca un termen infricosator pentru multi. Cu toate acestea, merita sa folositi aceasta solutie de mai multe ori, de exemplu daca doriti legume delicioase si crocante.
Care sunt beneficiile blansarii?
Cel mai mare avantaj al blansarii este ca putem preveni rumenirea si aromele secundare neplacute asociate cu imbatranirea si fermentarea legumelor. De exemplu, inainte de congelare. Pentru ca in timpul blansarii, dezactivezi enzimele care sunt responsabile de fermentatie. Datorita blansarii, culoarea legumelor tratate termic ramane stralucitor, textura devine crocanta, iar gustul este intens.
Blansarea ca metoda de gatire
Cum arata blansarea? De fapt, este foarte simplu. Puneti in apa clocotita legumele, fructele sau semintele pe care doriti sa le blansati. Broccoli sau varza de Bruxelles sunt de obicei astfel de legume.
In timpul blansarii, trebuie acordata atentie la cantitatea de apa folosita pentru ca cantitatea mare de legume raceste temperatura apei, si ingredientele trebuie plasate in apa clocotita. Pentru ca esenta blansarii este un tratament termic scurt, dar intens, urmat de racire brusca. Legumele cu frunze si alte legume mai mici, cum ar fi mazarea, trebuie tinute in apa fierbinte timp de doua minute. Legumele taiate mai mari, broccoli, conopida sau varza de Bruxelles trebuie fierte timp de 3 minute.
Apoi scoateti legumele din apa si puneti-le in apa cu gheata. Masurati cantitatea de gheata pentru legume, pentru ca daca apa se incalzeste brusc si gheata se topeste, nu veti obtine nimic cu tratamentul de soc termic.
Blansarea este asadar o tehnica foarte simpli. Intrucat esenta operatiei este oprirea raspandirii enzimelor care provoaca descompunerea, blansarea pastreaza aroma intensa a legumelor si fructelor si, bineinteles, nutrientii continuti in aceasta, asa ca sunt destul de multe situatii cand merita sa fie folosite.
Inainte de a ambalarea in vid si de a congela
Daca doriti sa pastrati legume, carne sau chiar alimente gata preparate pentru o perioada mai lunga de timp, ar trebui sa apelati la procesul de vidat. Daca doriti sa incepeti sa pastrati si sa va congelati alimentele folosind aceasta tehnica moderna, aruncati o privire la gama noastra. Exista masini de ambalat in vid mai simple si exista altele mai serioase care pot vida si borcanele de conserve.
Legumele precum broccoli, conopida si altele ar trebui sa fie blansate inainte de ambalarea in vid, deoarece fermentatia lor creeaza gaze. Insa poti sa blansezi si alte legume, pentru a pastra continutul nutritiv.
Pentru curatarea legumelor
Curatarea rosiilor este o sarcina destul de dificila si exista mai multe legume care sunt destul de dificil de curatat. In astfel de cazuri, blansarea poate fi o idee foarte buna, deoarece apa fierbinte faciliteaza separarea cojii. Semintele uleioase sunt, de asemenea blansate, cum ar fi migdalele, care sunt populare in industria de cofetarie. Daca puneti migdalele care au fost curatate de coaja in apa fierbinte pentru un minut, apoi uscati-le bine dupa apa cu gheata deja mentionata, atunci stratul exterior de coaja maro se va desprinde usor de seminte.
Cand pregatiti garnituri si salate de legume proaspete, crocante
Cel mai adesea, insa, apelam la acest procedeu atunci cand dorim sa pregatim legume crocante si aromate. De exemplu, vrem o garnitura cu o friptura buna, sau poate o salata delicioasa. De exemplu, o salata gustoasa de broccoli cu iaurt grecesc, stafide si migdale. Dar si salata de bulgur cu sfecla rosie cu branza feta este divina. Blansati sfecla rosie timp de 3 minute, taiati-le in cubulete, iar la final presarati toata salata cu seminte de floarea soarelui prajite.
Daca vrei sa gatesti mult mai multe feluri de mancare interesante si sa folosesti cele mai profesionale instrumente pentru ele, arunca o privire la gama noastra!