gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

De unde a pornit obiceiul de a bea cafea?

2024. 09. 27.

De unde a pornit obiceiul de a bea cafea?

Legenda

Cu multe sute de ani în urmă, undeva în Etiopia, am fi putut asistat la o scenă ciudată. Un comerciant a observat că una dintre caprele sale era într-o formă excepțional de bună pe tot parcursul serii. Animalul era foarte fericit.

După ce s-a dovedit că capra a gustat boabe de cafea, negustorul însuși a încercat să mănânce fructele. Și el a experientat același lucru.

Dar s-a întâmplat asta cu adevărat?

Sau este doar o legendă? De unde vine obiceiul de a bea cafea?

 

Adevărul

Adevărul este că nu știm care este adevărul. Nu au supraviețuit nicio înregistrare.

Există nenumărate legende similare despre caprele care se zboară fericite și alte lucruri. Singurul lucru pe care îl știm sigur este că vorbim despre o băutură de origine orientală. Vine din Kaffa, o provincie etiopiană mai exact. De acolo s-a răspândit în Yemen, Persia, Arabia și Egipt... și apoi în toată lumea.

 

În lumea largă

La început, cafeaua nici măcar nu era consumată ca băutură, ci mai degrabă boabele erau mestecate. A devenit rapid popular datorită efectului său revigorant. Călugării îl foloseau pentru a rămâne treaz în timpul rugăciunilor lungi. Au descoperit că prăjirea boabelor le oferă un gust și o aromă mai buna. Cu toate acestea, nu este clar până astăzi de ce au început să-l măcine și să facă o băutură din ea.

În secolul al XVI-lea, călătorii și botaniștii care călătoreau în Orientul Apropiat au raportat o plantă necunoscută anterior și o băutură făcută din fructele sale în Europa. Comercianții au văzut rapid potențialul cafelei. Astfel, primii saci plini cu boabe de cafea au ajuns curând la Veneția. Cafeaua a devenit atât de populară încât s-a răspândit ca un incendiu în Europa. Astăzi, după apă, cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume.

 

In Ungaria

Cultura cafelei și a consumului de cafea a intrat în țara noastră în cei 150 de ani de subjugare turcească. Otomanii care locuiau aici și-au adus obiceiurile cu ei. Prima înregistrare că a fost consumată cafea în Buda datează din 1579. Pe vremea aceea, consumul de cafea era foarte departe de cultura maghiară. Atat de mult incat nici nu aveam un cuvant pentru cafea. 

Pe măsură ce amintirile otomane s-au estompat în țara noastră, obiceiurile sârbești și italiene au prins rădăcini. Când te lauzi cu invențiile maghiare unui străin (pix, țuică, cubul Rubik), nu uita să pomenești data viitoare de aparatul de cafea espresso. Aceasta este invenția lui Ferenc Illy. Cui i se dă nu mai puțin un titlu decât „părintele cafelei italiene”. Așa a apărut espressoul italian „hungarikum”. 

 

Cultura cafenelei

Cultura cafenelei provine pur și simplu din faptul că viața socială se desfășura în aceste locuri la acea vreme. În secolul al XVIII-lea, apartamentele nu aveau încă încălzire centrală sau curent electric. Iarna, un apartament întunecat și rece îi aștepta pe cei care veneau acasă de la serviciu. Așa că oamenii au preferat să-și petreacă timpul în cafenele, unde viața clocotea. A fost posibil să ne întâlnim cu alții și să facem schimb de informații.

Și în acest moment am ajuns la adevărata magie a cafelei. Pentru că în consumul de cafea, cafeaua în sine, aroma, prăjirea și gustul ei sunt, s-ar putea spune, secundare. Cafeaua se consumă de obicei în comunitate. Nu doar o băutură, ci o experiență socială. Câteva minute de pauză de la roata veveriței, împreună cu cineva. Nu întâmplător a devenit cea mai populară băutură din lume. La urma urmei, nu este nimic mai bun decât să discutăm despre lucrurile mărețe ale lumii la o ceașcă de cafea.

 

Nu mai e nimic de făcut: comandă o masina de cafea cu adevărat profesională  și invită-ți cel mai bun prieten să o încerce împreună!


Produse aferente