Dormi prost? Poate cina este de vină!
2023. 08. 21.
Somn prost
Întoarcerea, respirația scurtă, călătoriile dese la toaletă, trezirea multă, membrele amorțite, transpirația - pentru a numi doar câteva dintre „suferințele” unui somn prost. Dacă acestea vă sună cunoscute, deoarece dormiți deseori prost, atunci probabil că știți și cât de mult își lasă amprenta în viața de zi cu zi lipsa unui somn odihnitor.
Ești obosit ziua, nu ai chef să faci nimic, te simți deprimat dacă nu ai dormit bine noaptea. De aceea aștepți cu nerăbdare să te bagi din nou în pat - dar nu ești sigur că vei putea dormi liniștit nici în noaptea următoare.
Cauze nutriționale ale somnului prost
Pot exista nenumărate motive diferite în spatele somnului prost. Merită să consultați un specialist pentru a afla ce duce la nopți agitate.
Se întâmplă ca un stil de viață sedentar, stresul ridicat, obiceiurile proaste sau anumite boli să împiedice un somn liniștit și odihnitor. Și se întâmplă adesea să dormi prost din cauza alimentației.
Dieta necorespunzătoare
O dietă echilibrată poate determina practic calitatea somnului tău. Echilibrul înseamnă varietate, pe de o parte, și regularitate, pe de altă parte. O singură masă principală ratată poate strica foarte ușor echilibrul. Merită să te străduiești pe cât posibil să ai în zilele tale un sistem care să acopere și mesele.
Consumul prea puține de vitamine și minerale poate provoca, de asemenea, un somn prost! În primul rând, consumul de legume și fructe poate contribui semnificativ la un somn mai bun, dar și alte alimente care conțin nutrienți utili vor avea un efect bun asupra nopților tale. Produsele lactate, carnea, peștele și ouăle contribuie și ele la un somn mai bun prin stimularea producției de hormon responsabil cu reglarea ciclurilor de somn (melatonina).
Fluctuarea zahărului din sânge
Fluctuațiile zahărului din sânge sunt, de asemenea, o problemă comună care afectează calitatea somnului. Pentru un somn adecvat, este esențial ca nivelul zahărului din sânge să rămână stabil pe tot parcursul nopții.
De aceea, nu recomandă consumul de dulciuri, paste sau carbohidrați rafinați chiar înainte de culcare!
Reflux
În timpul somnului, organismul reacționează mai lent la schimbări, inclusiv, de exemplu, iritații care afectează tractul respirator. Astfel, nu poate răspunde corespunzător atunci când conținutul acid al stomacului începe să irite esofagul: au loc primele micro-treziri, urmate de o tuse reflexă. Toate acestea afectează calitatea somnului.
Somnul prost poate fi, prin urmare, cauzat de reflux. Prin urmare, merită să evitați, printre altele, gustările și mâncatul înainte de culcare, precum și consumul de băuturi alcoolice, carbogazoase și cu cofeină.
Exces de greutate
Cercetările au arătat că calitatea somnului este mai proastă la persoanele supraponderale.
Excesul de greutate este un obstacol în calea unui somn odihnitor.
Kilogramele în plus, de exemplu, cresc riscul de probleme respiratorii pe timp de noapte (apnee obstructivă de somn).
Dacă ți-a plăcut postarea și ești interesat de alt conținut util, urmărește-ne pe Facebook! Și dacă doriți să gătiți ceva care poate avea un efect bun asupra somnului dvs. de noapte, atunci obțineți cele mai moderne unelte de bucătărie de la noi dând clic aici!