gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Iată ce mâncau în epoca reformelor: Încearcă tu însuți clasicii eterni!

2023. 07. 24.

Iată ce mâncau în epoca reformelor: Încearcă tu însuți clasicii eterni!

Epoca reformelor

În istoria Ungariei, perioada cuprinsă între anii 1820 și 1830 până la revoluția din 1848/49 și războiul de independență se numește era reformelor. În această perioadă au avut loc procese de inovare al căror scop a fost modernizarea. Modelul pentru aceasta a fost dat de schimbările care au loc în statele vest-europene (Anglia, Franța), unde au existat deja eforturi similare.

În perioada reformelor, multe măsuri sociale, economice și culturale au provocat schimbări serioase și de perspectivă. Obstacolele care stau în calea industriei moderne și a transformării civile au fost înlăturate din crearea Ungariei moderne. Până în a doua jumătate a anilor 1840, Ungaria ajunsese semnificativ din urmă cu Europa modernă.

A fost de mare importanță faptul că nobilimea și-a luat un rol de inițiatori în toate acestea - condusă de István Széchenyi. O altă figură proeminentă a erei reformei a fost Lajos Kossuth, care a avut dispute serioase cu Széchenyi, dar scopul lor a fost același: modernizarea Ungariei și crearea unei clase burgheze prin reforme.

 

Mâncarea în epoca reformei

Schimbările din timpul reformei au afectat și gastronomia și obiceiurile alimentare. Acest lucru dezvăluie și sursele contemporane (cărți de bucate, note, meniuri de restaurante). Din aceste surse putem afla ce și cum mâncau maghiarii la acea vreme.

 

Ce au mâncat oamenii mari ai națiunii noastre?

Puteți găsi multe referințe gastronomice în lucrările lui Mór Jókai. Potrivit unora, acest lucru se datorează și soției sale, Róza Laborfalvi, care a avut o mare influență asupra obiceiurilor alimentare ale scriitorului. Datorită ei, de exemplu, Jókai s-a îndrăgostit de căprioară înfășurată în frunze de struguri, care era mâncată cu slănină, cârnați, carne afumată și plăcintă cu caș de mărar. (Acest fel de mâncare sună apetisant chiar și astăzi, ar putea merita să îl încercați dacă vă place acest tip de mâncare!)

Un fost coleg de școală cu Sándor Petőfi a remarcat că era un mare fan al cărnii cu ceapă la grătar. Alte surse dezvăluie că poetului i-au plăcut și supa de gulaș și pastele cu brânză de vaci - poate nu întâmplător aceste preparate au trecut testul timpului și sunt încă mâncăruri populare în țara noastră.

Mihály Vörösmarty a mâncat friptură de vită și varză, în timp ce Széchenyi a mâncat ceapă și salată de fasole. (Din nou, câteva feluri de mâncare pe care suntem bucuroși să le vedem și astăzi pe masă.)

 

Pâine și carne

Pâinea, pe care majoritatea o coacea acasă, era un aliment de bază al epocii reformei. (Acest lucru devine, de asemenea, foarte popular în zilele noastre, datorită instrumentelor profesionale care o fac posibil.) Brutarii lucrau deja în orașe, dar în majoritatea gospodăriilor servitorii, iar în sate și mai des gospodinele coaceau ei înșiși pâinea. În timp ce pâinea era unul dintre cele mai importante alimente pentru oamenii mai săraci, cei mai înstăriți o consumau doar ca supliment la alte mese.

Cantitatea de consum de carne a fost, de asemenea, o diferență în obiceiurile alimentare ale straturilor mai bogate și mai sărace. Săracii mâncau doar rar carne: la sacrificarea porcilor și păsările de curte în sărbători. Oamenii mai bogați aveau carne pe masă mai des decât asta.

În gospodăriile mai sărace, mâncau mai multe tipuri de supă: ciorbă de mazăre, ciorbă de fasole, ciorbă de semințe de chimen, ciorbă de lapte – precum și multe tipuri de tocănițe de legume. Și în acest moment a început să se dezvolte impulsul câte moduri diferite de a pregăti cartofii, care continuă și astăzi.

 

Cina în orașe în anii 1800

Mici restaurante și vânzătorii de cârnați îi așteptau pe cetățenii înfometați în orașe.

Diverse feluri de mâncare alcătuiau meniul în restaurante. Oaspeților li s-au oferit zară sau unt de hamsii, șunci, pateuri, pește variat, supă de pește, precum și friptură de vită și porc cu diverse sosuri calde și legume.

Specialitatea cantinelor era carnea proaspăt prăjită, iar vânzătorii de cârnați vindeau cârnații fierbinți dintr-o oală plină cu apă fierbinte.

 

Mâncarea celor bogați

La bunăstarea domnilor nobili a contribuit și faptul că aceștia au mâncat o varietate de alimente diferite, de mai multe ori pe zi decât altele. La acea vreme s-a răspândit și gustarea, care consta în principal din fripturi reci, fructe, cafea spumoasă, prăjituri și produse de patiserie.

Oamenii bogați aveau pe mese o varietate de carne în fiecare zi, iar prânzurile și cinele erau întotdeauna urmate de desert. Aveau o gamă largă de prăjituri, tarte, creme, mousse și înghețate, iar multe cărți de rețete păstrează amintirea dulciurilor din această epocă.

Dar oferta abundentă de hrană nu a adus cu sine cultura meselor. Conform descrierilor, tacâmurile nu au făcut decât să împiedice majoritatea domnilor. Mâncau cu voracitate, cât puteau să mănânce, iar cafeaua, trabucurile și lichiorurile după masă se transformau deseori în desfătare de beție.

 

Băuturi în epoca reformei?

Cu toate acestea, când vine vorba de consumul de alcool, nu era nimic de care să se teamă nici pentru cetățenii orașului și pentru oamenii din mediul rural. Articolele din ziare au detaliat cantitățile uimitoare de coniac consumate de oameni. Pe străzile din Pesta, puteai vedea adesea adolescenți beți și răvășiți.

Poate părea puțin ciudat ochilor de astăzi, dar în multe locuri s-au băut apa râurilor, la Pesta, a bea apa Dunării era o formă consacrată și populară de potolire a setei. Acolo unde nu era râu, au băut apa de ploaie colectată sau au săpat fântâni.

Cu toate acestea, poate că nu este surprinzător că apa potabilă a provocat adesea boli din cauza celor de mai sus. Aceasta a servit drept scuză pentru ca oamenii să bea bere și vin în schimb.

A bea cafea, destul de interesant, nu era doar un obicei al celor înstăriți. De la familii de țărani la nobili, toată lumea a băut cafea. Singura diferență a fost numărul de ori pe zi și calitatea. În timp ce săracii preparau adesea cafea din zaț de cafea, în alte locuri cafeaua era făcută cu  aparate de cafea de calitate.

 

Masa de reformă înseamnă altceva: nu este la fel cu masa din perioada reformei!

Masa epocii reformei este totalitatea obiceiurilor alimentare prezentate până acum, care au caracterizat prima jumătate a anilor 1800.

Reform alimentația (sau reforma alimentația), pe de altă parte, este denumirea unei diete legate de o schimbare cuprinzătoare și cu mai multe fațete de atitudine, care urmărește, printre altele, restabilirea sănătății.

Dieta de reformă nu este o simplă dietă de slăbit. Cheia este că mâncarea este făcută din ingrediente de calitate. Acolo unde este posibil, evită grăsimile și zaharurile, și în multe cazuri și carnea. Se pune mare accent pe legumele și fructele (bio), precum și pe ingredientele care au devenit cunoscute abia recent: făină Graham, soia, hrișcă, quinoa, bulgur, cușcuș.

În cazul unei diete reformate, pregătirea meselor diferă și ea de metodele obișnuite. Include procese precum gătirea la abur sau, de exemplu, prăjirea într-o tigaie wok.

Dieta de reformă înseamnă și moderație. Mai degrabă, el recomandă metoda „de multe ori, dar întotdeauna puțin”.

 

Dacă ți-a plăcut postarea, urmărește-ne pe Facebookca să nu ratezi alt conținut interesant!

Iar dacă îți vine să coaceți sau să gătiți puțin și doriți să pregătiți o delicatesă din epoca Reformei, atunci aruncați o privire pe magazinul nostru online, unde veți găsi toate uneltele de bucătărie de care ați putea avea nevoie!