gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Istoria vinului: Băutura cu o istorie lungă

2024. 09. 11.

Istoria vinului: Băutura cu o istorie lungă

Băutura cu o istorie lungă

Misterele au fost întotdeauna asociate cu vinul. A fost perceput ca un miracol divin, un dar divin. Iar romanii considerau acesta bautura, care se uită înapoi la o istorie lungă, ca fiind viața însăși (Vinum Vita Est).

Dar cum a fost cu adevărat? Iată o mică poveste despre vin!

De cât timp bem vin?

Adevărul este că nu știm răspunsul la această întrebare. Un lucru este cert, la vremea aceea era pur și simplu mai sigur să bei vin decât apă. „Odinioară totul era mai bine!” am putea spune. Acest lucru nu este deloc sigur, dar dacă ai venit acasă puțin supărat atunci, ai avut deja o scuză. Pentru că până când consumul de apă a devenit în general sigur, oamenii și-au rezolvat aportul zilnic de lichide cu vin. În acele zile, puteai obține apă din trei surse.

1. Fântâni

Fântânile erau o sursă de apă relativ sigură. Atâta timp cât erau în interiorul zidurilor orașului sau castelului, calitatea apei putea fi, de asemenea, controlată. Cu toate acestea, era suficient dacă o persoană infectată - care nu are încă simptome - lăsa găleata înapoi în fântână după ce a băut. În câteva săptămâni, întreaga provincie a fost infectată.

2. Lacuri

Marele dezavantaj al apei din lacuri este că toată murdăria și infecția se acumuleaza pe malul apei. Exact unde vrem să bem. Nu întâmplător sunt aduși în fiecare an politicieni în mijlocul lacului Balaton să bea din apă, demonstrând cât de curată este.

3. Râuri

Râul duce poluarea și infecția, dar asta e problema, că doar il duce mai departe. O secțiune infectată a râului (de exemplu, câteva cadavre în apă - ceea ce nu era neobișnuit la acea vreme) a infectat întreaga secțiune din aval a râului.

Consumul de vin în Evul Mediu

Când Sfântul Benedict de Nursia a întemeiat ordinul benedictin (secolul al VI-lea d.Hr.), printre altele, a consemnat în regulile sale cât putea bea un călugăr pe zi. Această cantitate este exact o hemină pe zi. Benedictinii dau următorul răspuns sacru la câte stropiri înseamnă de fapt aceasta: „Toată lumea are o hemina personală de la Domnul”. Ei au clarificat ulterior: „O hemina este suma care te face să te simți mai aproape de Dumnezeu, dar nu te lași ispitit de diavol”.

 

De ce este bine să bei vin?

„Vinul eliberează plăceri și face durerile mai suportabile”, spune zicala populară. Potrivit unei cercetări, există două puncte comune de intersecție în modul de viață al persoanelor care au împlinit vârsta de 100 de ani. Pe de o parte, majoritatea locuiesc în regiunea mediteraneană. Pe de altă parte, ei beau puțin vin în fiecare zi.

Cealaltă zicală populară binecunoscută este: „Adevărul este în vin”. Pentru că onestitatea – faptul că sufletul tău nu este îngreunat de secrete grele – are un efect eliberator asupra vieții tale. Chiar și Isus ne-a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fiți atenți la ceea ce le spuneți semenilor: „Nu ceea ce intră în gură face pe om necurat, ci ceea ce iese din gură îl face pe om necurat. ." (Matei 15:11)

Știința medicală modernă a demonstrat, de asemenea, că, atunci când este consumat cu moderație, vinul are și un efect de îmbunătățire a vederii. Măcar vezi mai mult din toate.

Consumul rezonabil de vin nu numai că are un efect bun asupra individului, dar este și prospectiv la nivel social. Alcoolul promovează într-o mică măsură cooperarea. Iar schimbul de idei duce întotdeauna lumea înainte. Potrivit unor ipoteze, societățile în care nu se consumă deloc alcool nu pot coopera la fel de bine ca și societățile care consumă vin.

 

Nașterea celebrelor regiuni viticole din Europa

În noua eră, cultura vinului european a continuat să se îmbogățească: consumul de vin a crescut, tehnicile de vinificație au devenit mai rafinate. Celebrele regiuni viticole din Franța, Italia și Spania au devenit cunoscute la nivel internațional în această perioadă.

18-19. În secolul al XIX-lea, revoluția industrială și dezvoltarea transporturilor au făcut posibilă răspândirea celor mai bune vinuri în toată Europa. Adevărații iubitori de vin cunoșteau deja cele mai bune vinuri italiene, franceze, portugheze, spaniole sau chiar maghiare la acea vreme.

 

Punctul de jos al vinului european

Europa din secolul al XIX-lea a promis că piața vinului va înflori, deoarece vinul era iubit de aproape toată lumea. Deci, ce a cauzat declinul uriaș al vinificației europene? Epidemie de filoxeră.

Filoxera (Phylloxera vastatrix) este o afidă a rădăcinii de struguri care a făcut ravagii în podgoriile europene la sfârșitul secolului al XIX-lea. Originară din America, filoxera a apărut pentru prima dată în Franța în anii 1860 și s-a răspândit rapid pe tot continentul. 

Epidemia a distrus majoritatea podgoriilor Franței: Bordeaux și Champagne au fost afectate în mod deosebit. În următorul deceniu, vinificatorii din Italia s-au confruntat și cu o devastare enormă: epidemia a ajuns în regiuni atât de faimoase precum Chianti toscan sau regiunile viticole Barolo și Barbaresco. Strugurii cultivați aici au fost, de asemenea, în mare măsură distruși. Până în ultimele decenii ale secolului, filoxera a ajuns și în Europa de Est, care a distrus aproape complet regiunile viticole maghiare. Tokaj, munții Balaton, regiunea Eger și Villány au fost de asemenea grav afectate.

Bucurie în sfarsit

Există bine în fiecare lucru rău! Epidemia – deși a distrus o mulțime de struguri – a adus dezvoltare. Vinificatorii au putut să se ridice pe picioare, deși cu multă muncă. Au devenit cunoscute noi tehnologii și soiuri de struguri, astfel încât distrugerea a contribuit în cele din urmă la îmbunătățirea calității vinurilor.

Cei care preferă berea pot fi și ei fericiți! Ca urmare a epidemiei, consumul de vin a scăzut în toată Europa și, în același timp, producția de bere a început să se dezvolte rapid. Creșterea inițială nu s-a oprit după epidemie, s-au răspândit fabricile de bere industriale și s-a dezvoltat și tehnologia de producere a berii. 

 

Vinul nu este doar un articol de plăcere, este mult mai mult decât atât. Dragostea și respectul pentru vin sunt cu noi încă de la egipteni. Până astăzi, când experiența gastronomică devine parte a culturii umane.

Savurați un vin bun și urmăriți-ne pe Facebook!