Vegetarian, vegan, intoleranță la lactoză, sensibilitate la gluten: dicționar pentru diferite diete și alergii alimentare
2023. 11. 16.
Vega - Dieta vegetariană
Când vine vorba de dieta vegetariană, singurul lucru care îmi vine adesea în minte este că este un stil de viață în care nu există carne în farfurie. Cu toate acestea, imaginea este puțin mai nuanțată.
- Unii vegetarieni evită complet peștele și scoici.
- Oamenii care mănâncă aceste alimente sunt numiți pescatarieni.
- Iar polotarii mănâncă doar păsări..
- Flexitarieni rareori cedează tentației cărnii, dar preferă carnea albă.
Pietrele de temelie ale unei diete vegetariene sunt proteinele pe bază de plante, cum ar fi fasolea, lintea și soia. Aceste alimente nu sunt doar gustoase, ci și hrănitoare și un excelent înlocuitor pentru carne. Fructele bogate în fibre, legumele, semințele, leguminoasele și nucile, precum și cerealele integrale (quinoa, bulgur și orez brun), sunt de asemenea esențiale într-o dietă vegetariană echilibrată.
Dar de ce alege cineva un stil de viață vegetarian? Răspunsurile pot fi multe. Unii oameni decid astfel, văzând beneficiile pentru sănătate, deoarece o dietă fără carne are un efect pozitiv asupra organismului nostru - acest lucru este susținut de numeroase studii. Alții evită carnea din motive religioase sau etice, în timp ce unii susțin protecția mediului și se pronunță împotriva efectelor dăunătoare ale creșterii animalelor pe scară largă.
Dieta vegana
Dieta vegană nu este doar un stil de alimentație, ci un mod de viață adânc înrădăcinat, care exclude complet toate ingredientele de origine animală. Veganismul provine din respectul pentru animale și din conștientizarea mediului și depășește cu mult simplele obiceiuri alimentare.
Veganii resping consumul și utilizarea tuturor produselor de origine animală (ouă, untură, foie gras etc.) și/sau asociate cu exploatarea animalelor, fie că este vorba de articole de modă din piele de animale, blană reală, sau produse cosmetice testate pe animale.
Crud-veganii evită chiar tratamentul termic și își pregătesc mâncarea doar la temperaturi sub 40°C, astfel încât ingredientele să își păstreze conținutul nutrițional.
Intoleranță la lactoză și alergie la lapte
Intoleranța la lactoză și alergia la lapte sunt două lucruri diferite și există diferențe semnificative între ele.
Există două componente principale ale laptelui de vacă
- zahăr de lapte, adică lactoză,
- si proteine din lapte.
În cazul intoleranței la lactoză, organismul este incapabil să descompună în mod corespunzător zahărul din lapte, deoarece nu produce suficientă enzimă lactază. Acest lucru poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonare, diaree și dureri abdominale. În cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, cantitatea și activitatea enzimei lactază variază de la persoană la persoană, astfel încât și cantitatea de lactoză care poate fi consumată variază de la persoană la persoană. Unii oameni prezintă simptome chiar și după ce au consumat cantități mici de produse lactate, în timp ce pentru alții doar cantități mai mari provoacă probleme.
În schimb, o alergie la lapte, care este de fapt o alergie la proteinele din lapte, este o reacție a sistemului imunitar care poate declanșa un atac alergic sever după ce ai consumat chiar și o picătură de lapte..
(Există și intoleranța la proteinele din lapte, care poate produce simptome similare cu indigestia sau inflamația, mai ales în cazurile în care permeabilitatea peretelui intestinal crește - acesta este așa-numitul sindrom de „intestin permeabil”.)
Este important ca oricine observă simptome neplăcute după consumul de produse lactate să consulte un specialist, care va ajuta la clarificarea dacă este vorba de intoleranță la lactoză sau de o alergie la lapte. Informațiile exacte și alimentația conștientă pot ajuta la atenuarea simptomelor și la menținerea unei bune calități a vieții. De exemplu, dacă utilizați aparatul de lapte pe bază de plante VEGAN MILKER puteți face băuturi vegane, pe bază de plante, de casă, care sunt garantat că nu conțin nici lactoză, nici proteine din lapte!
Sensibilitate la gluten
Sensibilitatea la gluten (cunoscută și ca boala celiacă) este o afecțiune care este încă un mister pentru mulți. Denumirea bolii nu include cuvintele „alergie” sau „intoleranță”, așa că se pune adesea întrebarea: în ce grup poate fi clasificată această boală? Răspunsul este simplu, dar complex: sensibilitatea la gluten este o boală autoimună determinată genetic, care implică afectarea mucoasei intestinului subțire care afectează vilozitățile intestinale.
Problema este cauzată de proteina cerealelor - grâu, secară și orz - sau mai exact, una dintre componentele sale, gliadina. Corpurile multor oameni sunt intolerante la aceasta proteina, care declanseaza o reactie autoimuna. Esența bolii este că organismul consideră gliadina ca o substanță străină și produce anticorpi împotriva acesteia. Din păcate, acest proces dăunează nu numai gliadinei, ci și celulelor vilozităților intestinului subțire, ducând la malabsorbție severă.
Ca urmare a sensibilității la gluten, vilozitățile intestinale deteriorate nu pot absorbi eficient nutrienții, ceea ce poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, precum și la simptome abdominale, scădere în greutate și diaree. Simptomele bolii pot fi variate.
(Merită să distingem sensibilitatea la gluten de alergia la grâu. În cazul alergiei la grâu, simptomele apar din efectul iritant al boabelor asupra mucoasei, iar simptomele pot semăna cu cele ale alergiei la polen.)
Diagnosticul și tratamentul sensibilității la gluten este un proces complex care necesită supraveghere medicală de specialitate. O dietă fără gluten nu este doar o alegere alimentară, ci un pas necesar pentru cei care suferă de această afecțiune autoimună. Informațiile și modificările dietetice adecvate sunt esențiale în tratarea bolii și menținerea unei bune calități a vieții. Morile noastre electrice MOCKMILL sunt potrivite pentru măcinarea cerealelor moi, a cerealelor tari, a condimentelor și a leguminoaselor. Practic, vin la tine fără gluten, așa că dacă măcinați numai alimente fără gluten în ea, puteți omite cu ușurință glutenul din alimentație.
Fie că ești vegetarian sau vegan, fie că ești intolerant la lactoză sau sensibil la gluten, nu renunța la gustări delicioase și la bucuria de a coace și a găti! Obține cele mai moderne instrumente de la noi pentru a pregăti un meniu care se potrivește alimentației tale!
Produse aferente
Aparat pentru lapte vegetal cu tamper din lemn - Vegan Milker Core
178,50 RON(150,00 RON + TVA)
Aparat pentru lapte vegetal cu tamper din plastic si recipient de depozitare - Vegan Milker Classic
196,35 RON(165,00 RON + TVA)
Aparat pentru lapte vegetal cu tamper din plastic, recipient de depozitare si filtru schimbabil - Vegan Milker Mülsi
232,05 RON(195,00 RON + TVA)
Aparat pentru lapte vegetal cu tamper din lemn, recipient de depozitare si filtru schimbabil - Vegan Milker Mülsi Soul
303,45 RON(255,00 RON + TVA)
SAMMIC XM-12 Mixer de mana cu viteza adjustabila
954,98 RON(802,50 RON + TVA)