5 metode dovedite pentru conservarea alimentelor
2016. 08. 02.
De când noi, oamenii, am apărut pe Pământ, ne-am gândit constant la cum să păstrăm mirosul, gustul și conținutul nutrițional al alimentelor proaspete pentru o utilizare ulterioară. Astăzi, avem la dispoziție multe metode, unele dintre ele sunt cunoscute de secole, în timp ce altele sunt rezultatul dezvoltării tehnologice continue.
1. Uscare
Probabil cea mai veche metodă de conservare a condimentelor, fructelor, legumelor și cărnii, deoarece tot ceea ce este necesar pentru a elimina conținutul de umiditate care provoacă deteriorarea calității este multă, multă lumină solară. Această practică este folosită astăzi în întreaga lume, în principal pentru uscarea roșiilor în sudul Italiei și ardei iute, mango și multe condimente în India.
Dacă vrem să o facem ca strămoșii noștri, uscăm condimentele pur și simplu legându-le într-o grămadă și atârnându-le într-un loc uscat și însorit. Fructele și legumele sunt tăiate la jumătate sau feliate și expuse la soare timp de câteva săptămâni pe o grătar curată. Succesul metodei de mai sus în Ungaria necesită un noroc enorm, deoarece căldura uscată care durează săptămâni întregi este rară în zilele noastre, gândiți-vă doar la această vară și la ultimele două veri. De aceea, tot mai multe gospodării și ferme folosesc
dispozitive electrice de uscare, care pot fi folosite pentru a extrage umiditatea din condimente, fructe și legume în câteva ore.
2. Sărare
În esență, sărarea diferă de uscare doar prin aceea că în acest caz produsele care trebuie conservate sunt acoperite cu sare în cantități mari, cel mai adesea carne și pește. Sarea extrage umezeala și minimizează prezența și răspândirea bacteriilor, astfel încât ingredientele conservate cu sare pot fi folosite foarte mult timp (deși textura lor nu va fi aceeași). Asezam produsele sarate intr-un recipient sau recipient mare si le scoatem cand avem nevoie.
3. Conservare
Pregătirea conservelor și gemurilor are loc deja cu tratament termic. Puțini oameni știu că procedura datează de pe vremea lui Napoleon, când erau pregătite provizii pentru armata sa. Este popular în întreaga lume până astăzi, în principal pentru conservarea fructelor, legumelor, dar și a cărnii. Cutiile de conserve (și mulți conservanți) sunt folosite în industria alimentară, dar borcanele sunt mai frecvente în uz casnic.
Cel mai important este că vasele și capacele trebuie dezinfectate înainte de utilizare, punerea lor în apă fierbinte pentru câteva minute este potrivită și în acest scop. După aceea, nu o poți umple decât cu dulceață, fructe fierte în apă cu zahăr etc. Sunt cunoscute două metode principale, una este gătirea la abur, care nu este detaliată aici din lipsă de spațiu, în timp ce cealaltă pur și simplu umple dulceața fierbinte tratată termic în borcan, o închide și o răstoarnă. În ambele procese, pe măsură ce produsul se răcește în sticlă, acesta formează un vid și astfel etanșează recipientul.
De asemenea, este posibilă depozitarea gemului sau a conservelor fără tratament termic, iar etanșarea se rezolvă cu
o supapă Takajep. În acest caz, umplem gemul în borcan, îl închidem cu un capac metalic și introducem o supapă Takaje în capac. Prin supapă,
aparatul de ambalat în vid Takaje poate aspira aerul din sticlă și poate crea un vid. Este important să ne amintim că doar aspirarea prelungește termenul de valabilitate pentru o perioadă limitată de timp (de aproximativ patru ori mai mult decât durata), așa că, dacă dorim să păstrăm produsele pentru o perioadă mai lungă de timp, folosirea unui fel de conservant va fi inevitabilă.
4. Murarea
Cea mai mare diferență față de conserve este că nu există tratament termic în timpul murari, adică putem stoca materiile prime curățate în starea lor brută. Astfel, pentru murătură sunt necesare doar două lucruri, sare și oțet. Pur și simplu adăugați ingredientele pe care doriți să le murați în sucul sărat și cu oțet și închideți recipientul.
Cel mai mare avantaj al murării este că nu schimbă foarte mult textura ingredientelor. In plus, legumele sunt fermentate, ceea ce are ca rezultat o crestere a continutului de vitamine - legumele murate sunt cunoscute ca au un continut ridicat de vitamina B6.
5. Congelare
Aceasta este o procedură complet modernă, posibilă prin faptul că aproape fiecare gospodărie are acum un congelator. Vă recomandăm cu siguranță să congelați mai întâi fructele și legumele pe o tavă sau într-o cutie mică și să înfășurați produsele finite numai în folie sau într-o
pungă de vid (avantajul acesteia din urmă este că este etanș și alimentele congelate vor nu au gust de congelator).
În timpul congelarii, gustul majorității legumelor și fructelor rămâne mai mult sau mai puțin același, dar, din păcate, textura acestora se schimbă, iar după eliberare, textura lor va fi complet diferită de cea originală. Acest lucru se datorează faptului că alimentele din congelatoarele de uz casnic îngheață complet foarte lent (poate dura până la 24-36 de ore pentru ca temperatura internă să scadă sub -15oC!).
Astăzi, însă, aproape fiecare restaurant are un
frigider-congelator de șoc termic, care este în esență un frigider performant în care poți îngheța până la -24oC până la 30-40 kg de fructe. Uriașul avantaj al congelarii șoc sau al congelarii rapide constă în faptul că, deoarece congelarea are loc extrem de rapid, structura produsului nu este deloc deteriorată, astfel încât nici după eliberare, cireșele congelate nu vor fi moale, iar căpșunile sau mazărea verde nu va fi moale.