gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Efectul benefic al fructelor uscate

2024. 08. 05.

Efectul benefic al fructelor uscate

Ce sunt fructele uscate?

Uscarea este practic un proces de conservare. În timpul procesului, fructul își pierde cea mai mare parte din conținutul de apă și din greutate. Fructele uscate avansează astfel în surse concentrate de nutrienți. În timpul procesului, conținutul de apă al fructelor se evaporă, astfel încât vitaminele, mineralele și fibrele din acestea sunt concentrate.

De ce este bun pentru mine?

Fructele uscate sunt bogate în zaharuri naturale, fibre, potasiu și antioxidanți. Consumul lor regulat contribuie la reducerea riscului de obezitate, diabet de tip 2 și osteoporoză. Fructele uscate conțin de 3-5 ori mai multe minerale și vitamine decât fructele proaspete.

De asemenea, conțin o varietate de macro și micronutrienți, precum și compuși bioactivi care promovează sănătatea, cum ar fi fenolii, flavonoidele și carotenoidele. Din acest motiv, consumul lor regulat reduce în mod eficient riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și, de asemenea, poate ajuta la prevenirea artritei și uzurii cartilajelor.

 

Cât zahăr conțin fructele uscate?

Fructele uscate sunt foarte bogate în calorii și zahăr, inclusiv glucoză și fructoză.

Câteva exemple de conținutul natural de zahăr al fructelor uscate:

  • Stafide: 59%.
  • Curmale: 64–66%.
  • Prune uscate: 38%.
  • Caise: 53%.
  • Fig: 48%.

 

Cum îl pot include în dieta ta?

Căutați produse fără adaos de zahăr, folosiți-le cu moderație, includeți întotdeauna conținutul lor de energie și carbohidrați în aportul zilnic și nu uitați să mâncați fructe proaspete în fiecare zi.

Fructele uscate pot fi folosite în multe feluri în bucătărie. Sunt excelente pentru aromatizarea prăjiturilor, muesli, salate și preparate din carne. Dulceața fructelor uscate îmbunătățește în mod natural gustul alimentelor, astfel încât cantitatea de zahăr adăugată poate fi redusă.

 

Ce probleme specifice pot rezolva diferite fructe uscate?

  • Osteoporoza: Stafide

    Stafidele conțin mult boron.
  • Epuizare: Curmale

Când suntem epuizați, de obicei avem poftă de alimente dulci. Curmalele sunt o alegere bună deoarece își eliberează încet conținutul de zahăr, așa că, în ciuda dulceață, oferă un nivel constant de energie.

  • Hipertensiune arterială: caise uscate

Caisele uscate conțin de trei ori mai mult potasiu decât bananele și foarte puțină sare. Potasiul este bun împotriva hipertensiunii arteriale. Este mai bine să consumăm caise uscate, pentru că astfel putem introduce mai mulți nutrienți în corpul nostru.

  • Constipatie: Prune uscate

Conform celor mai recente cercetări, șase bucăți (50 de grame) de prune uscate de două ori pe zi ameliorează constipația mai eficient decât laxativul activ ispaghula.

(Sursa: Medipress)

 

Pot să usuc fructele acasă?

Desigur! Fructele trebuie pregătite pentru uscare. Spălați, curățați, îndepărtați semințele. Timpul de uscare este de obicei în jur de 14 ore, desigur, depinde de conținutul de apă al fructelor și de grosimea feliilor. Grosimea ideală a feliei este de aproximativ 5 mm.

În cazul fructelor care se rumenesc ușor, putem preveni defectul estetic prin înmuierea lor în apă cu acid ascorbic. Se dizolvă o lingură de acid ascorbic în doi litri de apă și se înmoaie feliile de fructe în aceasta timp de două minute pentru a preveni rumenirea. Puteți chiar să înlocuiți acest lucru cu suc de lămâie.

Unele fructe, precum prunele sau caisele, trebuie tăiate în jumătate și așezate pe tăvile de uscare, astfel încât să poți reduce timpul de uscare și astfel și consumul de energie. Strugurii, afinele și fructele cu diametru mic nu trebuie tăiate în jumătate, dar din moment ce partea ceară protejează pielea, păstrați-le în apă clocotită timp de trei minute. Din această cauză, pe coaja fructului apar mici crăpături, astfel încât fructul își poate pierde conținutul de apă.

Uscarea fructelor este completă atunci când nu apar pete umede pe ele când sunt îndoite

Puteți usca majoritatea legumelor în același mod ca și fructele. Un timp mai scurt și o temperatură mai scăzută sunt suficiente pentru uscarea ierburilor și condimentelor.

 

Fructele uscate sunt numai benefice?

La fel ca multe alte alimente, fructele uscate au avantaje și dezavantaje. Datorită conținutului ridicat de zahăr și calorii, consumul lor excesiv poate cauza probleme. Din acest motiv, fructele uscate trebuie consumate doar în cantități mici, de preferință împreună cu alte alimente hrănitoare.

Fructele uscate pot fi un plus versatil la o dietă sănătoasă. Ele contribuie la funcționarea optimă a organismului și la bunăstarea generală. Când sunt consumate cu moderație, sunt o alternativă excelentă la mese.

 

În zilele noastre, multe cuptoare au deja funcție de uscare și să nu uităm nici de  aparatele create în acest scop!


Produse aferente