gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

7 alimente bogate in vitamine pentru toamna

2022. 11. 03.

7 alimente bogate in vitamine pentru toamna

O adevarata bomba de vitamine: smoothie-ul verde

Toata lumea stie ca legumele contin multe vitamine. Tocmai din acest motiv, smoothie-ul verde ar putea fi numit chiar bomba cu vitamine. Si-a luat numele de la faptul ca fiecare versiune contine o leguma cu frunze. Frunzele verzi sunt pline de vitamine, minerale și fibre benefice.

Amestecand legumele, iti faci bine si stomacului. Fibrele turmixate sunt mult mai usor de digerat.

Smoothie-urile verzi contin de obicei mai mult decat legume, de fapt, in multe cazuri, exista mai multe fructe decat legume. Daca iti plac legumele, ca si macrisul, spanacul, varza, dar si avocado sau dovlecel (ca sa nu mai vorbim de sfecla si matgul) acestea pot domina smoothie-ul.

Dar daca preferati fructele, atunci este clar ca veti adauga (si) banane sau fructe de padure la bomba de vitamine. Fructele de padure sunt o idee buna, pentru ca au un continut foarte mare de antioxidanti.

Nu uita de varianta ca poti folosi si ingrediente congelate. Daca un fruct sau o leguma este in afara sezonului, varianta congelata este la fel de buna. Nu renunta la pere, ananas sau mango doar pentru ca nu le poti obtine proaspete chiar acum! De asemenea, va pot aroma smoothie-ul atunci cand sunt scosi din congelator.

Salata de sfecla exotica

Daca vorbim despre legume, sfecla trebuie scoasa in evidenta. Sfecla rosie este una dintre cele mai importante surse de vitamine in lunile reci de toamna si iarna, intareste foarte eficient sistemul imunitar.

Este un adevarat Jolly Joker pentru ca nu numai radacina poate fi consumata. Lastarii si frunzele sale fragede sunt, de asemenea, un plus grozav pentru orice salata.

Dar cel mai bun este dacă faci salata din sfecla. Doar taiati sfecla rosie decojita si taiata in jumatate si coaceti-o in cuptorul preincalzit la 160°C, sub folie, in putin ulei de cocos pana se inmoaie (aproximativ 45 de minute). Apoi adaugati niste fistic pentru inca 10-15 minute. Taiati sfecla moale in cuburi mici.

In timp ce se raceste, foloseste un tel pentru a amesteca putin suc de portocale (cel mai bine este proaspat stors) cu otet de vin rosu, chimen macinat si coriandru, scortisoara si usturoi dupa gust. Putina sare si piper, putin ulei de masline si totul poate merge pe sfecla si fistic.

Nu mai ramane nimic de facut decat sa-l mananci dupa pofta inimii si sa-ti lingi toate cele zece degete.

Cartofi dulci cu nuca si scortisoara

Pe masura ce sarbatorile de sfarsit de an se apropie, mirodeniile tipice de Craciun apar in mod regulat. Ghimbirul si anasonul sunt tipice, dar bineinteles ca nu putem uita nici scortisoara.

Daca te-ai saturat de mancarurile obisnuite de Craciun (sarmale, rata fripta, peste), dar nu vrei sa renunti la aromele tipice de Craciun, poti lovi doua pasari dintr-o data cu cartofi dulci cu nuca si scortisoara. Datorita nucilor si scortisoarei, gustul sarbatorilor iti va ramane in gura, iar pe deasupra, este si plin de vitamine. Cartofii dulci au un continut foarte mare de vitamina C, B2, B6 si E si sunt, de asemenea, bogati in minerale.

Se poate prepara rapid! Prajiti nuci intr-o tigaie, apoi puneti-le la abur cu unt, ulei de cocos, condimente, miere si eventual putin lichior timp de cateva minute. Raspanditi acest amestec de nuci peste mere taiate cubulete si cartofi dulci. Totul se pune intr-un vas thermorezistent uns cu ulei de cocos si apoi se pune la cuptorul preincalzit (180°C). 

Familia si oaspetii vor fi fericiti ca ati adaugat putina varietate meniului de sarbatori. Si sistemul lor imunitar este intarit cu vitamine!

Curtido, sau varza salvadoreana

Curtido nu este altceva decat varza usor fermentata. Una dintre caracteristicile Americii Centrale. La varza se adauga de obicei ceapa, morcovii, oregano si pe alocuri, lime. Gustul va poate aminti de salata de varza, dar oricine familiarizat cu gastronomia latino-americana stie ca este cu totul altceva.

Curtido, numita si varza salvadoreana, a ajuns pe lista noastra nu numai pentru ca varza care este baza sa este bogata in vitamine. Se prepara de obicei cu morcovi, ceapa si ardei iute, care imbunatatesc si rezistenta organismului.

Curtido este mai bun cu cat varza a fost lasata sa fermenteze mai mult. Se obisnuieste sa-l stropesti cu ulei si otet inainte de servire, dar daca a fermentat suficient timp, acest pas poate fi chiar omis.

Supa minestrone

Supa italiana de legume, adica supa minestrone, se mai numeste si cocktail de vitamine. Are la baza rosii si telina, dar pe langa acestea, practic poate fi inclusa orice leguma. Daca va place, puteti adauga si taitei in el, dar nici aromatizarea cu branza nu este considerata o erezie.

Daca va plac aromele italiene, trebuie sa faceti aceasta supa macar o data in lunile de iarna. Nu numai papilele tale gustative vor fi recunoscatoare pentru asta, ci si sistemul tau imunitar!

Dar daca nu va plac roșiile, nu renuntati la supa de vitamine! Fiecare natiune are propriul sau minestrone. O ciorba de varza, o ciorba de lamaie sau doar o ciorba de perisoare va fi, de asemenea, buna pentru sanatatea ta.

Peste de mare

In lunile intunecate de toamna si iarna, mai putina lumina de soare ajunge in organism, iar acest lucru duce la o lipsa de vitamina D. Astfel, cantitatea de calciu din oase scade si riscul de boli respiratorii este si el mai mare.

Cel mai bun mod de a suplimenta vitamina D este sa mananci peste. Pestele marin este cea mai bogata sursa naturala de vitamina D, dar datorita acizilor grasi omega-3, pot reduce, de asemenea, durerile articulare si pielea uscata.

Merita sa le aburim, pentru ca astfel se pastreaza continutul lor ridicat de vitamine.

Somon, macrou sau ton - nu conteaza pe care il pui pe masa, corpul tau iti va multumi pentru acest fapt.

Ciuperci

Daca dintr-un motiv oarecare nu mananci peste, nu poti compensa lipsa de lumina de soare doar luand vitamina D. Ciupercile conțin, de asemenea, multa vitamina D. Mai mult, exista cercetatori care cred ca si mai multă vitamina D este produsa in ciupercile care au fost deja culese sub influenta luminii solare. 

Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de ciuperci, iar din moment ce continutul lor de vitamine nu scade ca urmare a gatirii, le puteti pregati asa cum doriti. Folosind un feliator de ciuperci, puteti pregati ciupercile in cateva secunde si le puteti coace si gati!