gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Prajituri traditionale de Craciun 2.

2022. 12. 13.

Prajituri traditionale de Craciun 2.

Bezele

In cazul cozonacilor, mai ales prin cercetarea umpluturii lui, am putut descoperi simboluri populare si vechi traditii. La urma urmei, in vechea lume taraneasca, superstitiile omniprezente in vieta de zi cu zi si in sarbatorilor. Abundenta si bogatia, sanatatea si evitarea deteriorarii au fost cele mai importante obiective ale acestor vraji mai mici si mai mari. In acest fel, cele mai multe prajituri de Craciun, dar si intregul meniu, au fost modelate de o multime de superstitii.

Cu toate acestea, bezele nu sunt, in mod exceptional, dulci! Potrivit originilor sale, provine de la curtea regala franceză. Acest desert s-a nascut in timpul domniei lui Ludovic al XIV-a, deoarece cartea de bucate a unuia dintre bucatarii bucatariei regale, François Massialot, este prima sursa oficială scrisa a acestuia.

Bradul de Craciun in sine provine din Alsacia, iar la sfarsitul secolului al XVIII-lea, printre decoratiunile de pin au aparut nuci de aur, fursecuri cu anason ai bezele. S-ar putea sa fi adoptat acest obicei, poate in acelasi timp cu pomul de Craciun in sine, adica in anii 1820 (Terez Brunszvik și Erzsébet Károlyné Podmaniczky Nostitz). Este foarte probabil ca devinit o bomboana simbolica de Craciun deoarece aspectul albusului de ou uscat sau prajit aminteste de zapada.

Din fericire, a face bezele acasa este foarte, foarte usor. Este important sa poti separa bine ouale, deoarece putină coaja sau galbenus de ou poate face imposibila intarirea proteinei. Va recomandam un separator de oua pentru aceasta. Albusurile zaharoase le poti bate perfect cu un mixer de mana. Cu un set cofetar cu duiuri, puteti da bezelelor mici o forma frumoasa.

Turta dulce 

Turta dulce nu mai este desertul bucatariei burgheze, motiv pentru care i se asociaza destul de multe obiceiuri populare. Mierea in sine era un indulcitor natural prezent inainte de aparitia si raspandirea zaharului. Pana la urma, zaharul din trestie de zahar importat s-a raspandit lent in gospodariile taranesti, datorita pretului.

In credinta populara, mierea joaca in principal un rol ca simbol al sanatatii sau ca aliment care creeaza. In plus, asociat cu gustul dulce, era considerat si ca o sursa de fericire. Au fost locuri in care a reprezentat direct fericirea viitoare. De exemplu, la o nunta, noul cuplu a mancat miere intr-o anumita forma pentru a avea o viata dulce si fericita impreuna. Mierea este atat de strans asociata cu sezonul Craciunului din doua motive. Pe de o parte, pentru ca a fost posibil sa ne bazam predictiile si a credintelor de Anul Nou pe dulceata mieri. Pe de alta parte, pentru ca mierea era mai mult un indulcitor pentru prajiturile festive.

Asa ca, daca vrei un an nou fericit, incepe sa coaci turta dulce!

Bomboane de pom

Ca si bezelele, bomboanele de pom nu sunt deserturi care poat fi legate de credintele populare si de simbolism, deoarece este de origine burgheza si este, de fapt, un rasfat relativ modern. Cu toate acestea, este interesant ca bomboanele de pom, ca atare, poate fi asociat doar cu Ungaria. 

Desi fondantul, baza primelor bomboane de pom, raspandita in intreaga lume din Franta medievala, decoratiunile pentru brad invelite sub forma de zahar pot fi asociate doar cu Ungaria. Potrivit istoricilor, fondantul in sine a fost adus in Ungaria de mesteri care au imigrat de pe teritoriul Imperiului Germano-Roman. Si acesta a fost cel mai probabil rezultatul imigratiei care au inceput la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Dar cand a fost ambalate aceaste bomboane? Se pare ca s-a raspandit in secolul al XIX-lea, deoarece era deja un dulce cautat in a doua jumatate a secolului. La acea vreme, era legat on mod special de circuitul sarbatorilor de Craciun.

Este interesant ca, in paralel cu modernizarea, productia manuala a bomboanelor de pom a fost inlocuita constant cu tehnologia mecanizata. Primele masini au fost folosite de fabrica de ciocolată Stühmer si de cofetaria Gerbeaud pentru producerea bomboane de pom.

Daca ai vrea sa revii la bomboane artizanale, de casa, nu ai astazi o sarcina atat de dificila. Puteti gasi multe retete diferite pe internet, de la variante cu fructe sau paleo pana la fondantul original.

Pentru acesta, veti avea nevoie de o cratita mai mica si de o oala mai mare. In prima, zaharul este pregatit din sirop de glucoza si zahar, in timp ce in oala mare trebuie sa fie apa rece, in care picurati masa fierbinte cu o lingura. Trebuie sa amesteci fondantul racit in apa rece cu un robot de bucatarie.

Daca nu pregatiti versiunea originala, va fi mult mai usor cu un astfel de dozator.



Surse:

https://mult-kor.hu/20031211_szaloncukor__echte_hungarikum

https://mult-kor.hu/20091223_a_karacsonyi_hagyomanyok_elzaszi_tortenete

https://mult-kor.hu/20131224_a_karacsonyfa_tortenete

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/m-732AC/mez-7341F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfNzFEQ0MiXX0sICJxdWVyeSI6ICJtXHUwMGU5eiJ9