gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Racoreste-te cu o limonada!

2023. 06. 19.

Racoreste-te cu o limonada!

Istoria limonadei pe scurt

Nici nu ai crede ca limonada, compusa in mod clasic din apa, zahar si suc de lamaie, are o istorie lunga. Exista mai multe povesti diferite despre originea sa.

 

Predecesorul limonadei in preistorie si antichitate

Multi considera ca kashkab este stramosul limonadei, care a fost facuta in Egiptul medieval din orz fermentat, menta, ruda, piper negru si frunze de lamaie. Conform inregistrarilor din secolul al XI-lea, comunitatea evreiasca egipteana medievala a consumat un suc de lamaie cu zahar numit qatarmizat. Exista insa si o teorie conform careia citricele, care exista inca din epoca Miocenului tarziu (adica in urma cu aproximativ 8 milioane de ani), erau deja folosite de oamenii antici pentru a-si aroma apa de baut in forma storsa, zdrobita. 

Printre fructele populare ale lumii antice au fost lamaile si portocalele - cel putin mozaicurile si frescele romane antice dezvaluie acest lucru. Este adevarat ca nu exista dovezi scrise in acest sens, dar referiri la lamai pot fi gasite deja din secolul al X-lea, iar un tratat despre lamai din secolul al XII-lea.

 

Ascensiunea limonadei in Evul Mediu si Epoca Moderna

In secolul al XIII-lea, comerciantii din Cairo au inceput sa vanda apa cu zahar, lamaie in cantitati mari, imbuteliata. S-a inceput si comertul de export, asa ca limonada a devenit cunoscuta in tot mai multe locuri. Italienii au vrut sa faca propria lor versiune, dar lamaile erau inca un fruct scump si rar la acea vreme. De aceea au inceput sa-si cultive proprii lamai, care pot rezista climatului italian si pot produce fructe suculente. Pana la mijlocul anilor 1600, a fost posibil sa faca populara in toata peninsula Apenini alcoolul cu lamaie facut din ingrediente cultivate pe pamant italian. Francezii care vizitau peninsula au observat bautura populara, asa ca nu a durat mult pana cand Parisul a fost inundat de negustori care vindeau limonada, iar pentru Louis al XIV. a devenit si o bautura preferata.

Este interesant ca limonada a jucat un rol semnificativ in combaterea ciumei. Strazile, canalele si mormanele de gunoi erau pline de coji de lamaie, care erau hrana pentru sobolani. Datorită continutului sau de limonen, coaja de lamaie a ucis puricii la sobolani, astfel incat acestia nu au fost transferati la oameni. Ca urmare, mai putine persoane au fost infectate cu ciuma.

Urmatorul punct de cotitura in istoria limonadei a fost inventarea apei de soda. Noua versiune carbogazoasa a limonadei a dat un alt impuls raspandirii bauturii racoritoare racoritoare. De acolo, a fost doar o chestiune de timp pana cand limonada sa cucereasca intreaga lume. Una dintre primele fotografii infatiseaza un vanzator de limonada in Grecia. Datorita maselor care au emigrat in America, limonada a ajuns si in Statele Unite.

 

Ce face limonada atat de racoritoare?

Multi oameni au incercat deja sa dezvaluie secretul a ceea ce face limonada atat de racoritoare. Raspunsul este multifatat, mai multi factori contribuie la faptul ca este atat de bine sa bei un pahar de limonada rece ca gheata in caldura de vara. 

Pentru multe persoane, gustul acid al citricelor are un efect revigorant. Desigur, temperatura rece contribuie la acest lucru, ceea ce provoaca si efectul de racire. Acest lucru este sporit si mai mult de gustul dulce, care se datoreaza zaharurilor, indulcitorilor si siropurilor.

Nu putem uita ca se pot bea 3-5 decilitri de limonada in cateva secunde, ceea ce nu este de neglijat la nivel de hidratare. Vara, din cauza temperaturii persistente ridicate, corpul nostru isi pierde mai repede continutul de umiditate prin transpiratie. Pentru a compensa acest lucru, aportul de lichide devine extrem de important, iar sorbirea de limonada este o solutie excelenta pentru aceasta.

 

Retete de limonada de casa

Diversitatea sa contribuie, de asemenea, la succesul limonadei. Are un numar infinit de variatii. De exemplu, obiceiul de a adauga zmeura, mure si alte fructe de padure a inceput in Anglia. In India, se obisnuieste sa se adauge ghimbir la limonada si nu este neobisnuit ca sofranul, usturoiul si chimenul sa faca experienta mai incitanta.

De asemenea, puteti face oricand limonada, pe care o puteti face cat de extra doriti. Pentru adunari, puteti pregati o portie mai mare pentru invitati, de exemplu intr-o sticla dozatoare de bauturi de 4 litri cu multe cuburi de gheata. Dar oricata limonada ai face, principalul lucru este sa ai grija de racire!

Nu mai e nimic de facut, iti dam cateva sfaturi despre ce limonada de casa poti folosi pentru a te improspata in caldura verii!

 

Limonada de soc

Daca aveti ocazia sa culegeti flori de soc, ar trebui sa le folositi pentru a face limonada. Pentru a face 8-10 pahare de limonada, veti avea nevoie de 10-15 dintre ele, precum si de 5 litri de apa, 30-40 dkg de zahar si 3-4 lamai.

Verificati florile de soc pentru a va asigura ca nu exista bug-uri in ele! Scoateti tulpinile groase si puneti-le intr-o oala mare. Turnati 5 litri de apa rece, stropiti cu zahar, stoarceti 2 lamai in ea! Se amesteca totul lejer, apoi se lasa la frigider 1-2 zile! Se amesteca din cand in cand!

Apoi, nu mai ramane decat sa-l strecurati, sa stoarceti sucul de la inelele de lamaie inmuiate in el si sa stoarceti in ea sucul de la inca 2 lamai, iar divina limonada de soc este gata.

 

Limonada de lavanda

Gustul distinctiv al lavandei poate condimenta orice bautura! Daca aveti cateva linguri de lavanda uscata, tot ce aveti nevoie este apa, zahar si lamaie pentru a face o limonada excelenta de lavanda. 

Se amesteca 1,5-2 litri de apa cu 6-8 linguri de zahar si se incalzeste pana la punctul de fierbere. Nu lasati apa sa fiarba, stinge focul! Dupa ce zaharul s-a dizolvat, puteti adauga lavanda, apoi lasati-o sa se odihneasca cateva ore!

Dupa aceea vine filtrarea, sucul de la inca 2-3 lamai, cateva rondele de lamaie - si atat! Limonada de lavanda racita va vorbi de la sine!

 

Epres limonádé

Combinatia de capsuni si lamaie face ca limonada de capsuni sa fie irezistibila! Surprinde-ti familia cu cateva pahare de limonada racoritoare cu capsuni! 

30 dkg capsuni, 10-15 dkg zahar, 1 lamaie: daca le aveti la dispozitie, puteti incepe sa le faceti! Curatati capsunile si amestecati intr-un blender pana se omogenizeaza cu zahar, un praf de sare, zeama de lamaie storsa si apa! Mai adauga putina apa, mai amesteca intr-un blender putin si gata!

Daca il serviti rece cu gheata cu cuburi de gheata si colorat cu frunze de menta si lamaie verde, atunci puteti fi siguri ca nimeni nu ii va spune nu!

 

Sirop de limonada de casa

Daca preferi acele limonade facute din sirop, siropul il poti face si tu acasa! Pentru aproximativ patru portii de sirop, veti avea nevoie de 6-7 lamai si 25 dkg zahar.

Spalati bine lamaile si stoarceti sucul. Ar trebui sa extragi aproximativ 500-600 ml de suc de lamaie. Razuiti si coaja unor lamai. Aduceti la fiert, amestecand continuu, in timp ce adaugati zaharul, dar aveti grija sa nu se caramelizeze zaharul! Se strecoara siropul gros si se mai fierbe cateva minute.

Se toarna intr-o sticla dezinfectata, de preferinta inca fierbinte. inchideti sticlele numai dupa ce siropul s-a racit! Puteti face apoi limonada din siropul preparat in acest fel!

 

Speram ca am reusit sa va facem chef de o limonada racoritoare si rece ca gheata! Il poti pregati acasa in nenumarate moduri diferite, nu ezitati sa experimentati cu arome si retete! Si daca aveti nevoie de niste ustensile de bucatarie pentru a pregati rapid si usor aceste bauturi racoritoare,  vizitati magazinul nostru online!