gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Fapte interesante cu ocazia Zilei Mondiale a Cafelei

2022. 09. 28.

Fapte interesante cu ocazia Zilei Mondiale a Cafelei

Descoperirea cafelei

Potrivit unor surse, cafeaua ca băutură s-a născut în Yemen, cândva la mijlocul secolului al XV-lea. S-a răspândit prin sufiți, negustori și pelerini în secolul următor, iar în primele decenii ale acelui secol era deja băut în Egipt și Siria. Prin urmare, tradiția musulmană leagă cu siguranță nașterea cafelei de sufiți și Yemenul din secolul al XV-lea. Deși pe baza acestora, boabele de cafea au fost de mult consumate în regiune ca stimulent. Cu toate acestea, liderii religioși amintiți au început să o folosească, deși într-o formă diferită de cea obișnuită astăzi. Mai mult, scopul berii băuturii la acea vreme era o unire misterioasă cu Dumnezeu. Cel puțin în timpul ceremoniilor aferente, băutura a ajutat să stea treaz. 

Apropo, conform legendei, păstorii de capre etiopieni au descoperit planta însăși, deoarece au observat că animalele care o mâncau erau mult mai vioaie. Plantele descoperite astfel și-au început cariera în Yemen, sub formă de băutură. Datorită ceremoniilor musulmane, băutura s-a răspândit în întreaga lume musulmană și, în cele din urmă, s-a răspândit în Europa datorită cuceririlor.

 

Cafeaua turcească: când nu existau aparate de cafea

Cafeaua turcească este așadar prima formă de cafea. Presiunea aburului nu era folosită în acel moment. Cafeaua turcească este preparată cu zahăr și condimente. Acestea sunt încă nefiltrate, împreună cu drojdia. De exemplu, conține adesea cardamom, care este un condiment tipic al lumii orientale și oferă cafelei un gust foarte incitant. Fierbe ingredientele într-o oală cu mâner, jezva, cu apă.

In general, 2/3 din recipient, jezva, este apa rece, la care adaugam 1-2 lingurite de cafea macinata, precum si aceeasi cantitate dupa gust, deci cca. 1-2 lingurite de zahar. Putem adauga si seminte de cardamom, 1-2 seminte. Se amestecă cu o lingură mică, apoi se gătește totul la foc lent până dă în clocot. 

Cafeaua turceasca poate fi servita cu scortisoara si alte condimente. Vă recomandăm ca dacă încercați această specialitate, cu siguranță să nu omiteți nici cardamomul, nici scorțișoara.

 

Nașterea aparatului de cafea

Cultura cafelei s-a infiltrat încet, dar sigur și în Europa. Drept urmare, nu numai băutura în sine, ci și aparatele care o produc au suferit modificări. Soluția asemănătoare ulciorului, care amintește de aparatul de cafea de astăzi, s-a născut la începutul anilor 1800, acest vas a fost folosit pentru prepararea cafelei. A trebuit să așteptăm încă o sută de ani pentru schimbarea tehnică care a făcut gustul și textura cafelei mult, mult mai bune. Și asta era presiunea vaporilor. Datorită presiunii, cafeaua va fi suficient de groasă și uleioasă, spumoasă. 

În zilele noastre, putem face băuturi calde divine chiar și cu aparatele de cafea de acasă. Desigur, aparatele de cafea au și propria lor ierarhie. În punctul culminant al acestui lucru sunt aparatele de cafea cu o pârghie, caz în care puteți controla băutura finită cu pârghia în sine. Cu toate acestea, acest lucru necesită și expertiză. Pregătirea manuală vine și cu responsabilitate. 

Cafetierele cu o singură pârghie nu au funcție de măcinare, așa că trebuie să cumpărăm separat o râșniță de cafea profesională. Prepararea manuală vă oferă posibilitatea de a experimenta cu cantitatea, gustul și densitatea cafelei, pentru a pregăti manual espressoul sau macchiato perfect sau chiar cappuccino.

 

Am descris pe scurt calea pe care a trebuit să o parcurgă cafeaua pentru a putea bea ristretto-urile cremoase și dens aromate de astăzi sau lungo-urile aburinde delicat pe terasa unei cafenele plăcute. Doar faceți clic și puteți comanda un aparat de cafea nou-nouț și modern!

 

Surse: Pál Fodor: Istoria culturală a cafelei, Rubicon, 1993 1.-2.


Produse aferente