Papilele gustative voastre se vor trezi: pulpa de pui prajita aproape se topeste in gura!
2019. 11. 23.
Ce este suvidarea? m-am întrebat. Chiar și cu numele, întâmpinăm obstacole, având în vedere că sous vide este un termen de origine franceză. Potrivit poveștii (și Wikipedia), un bucătar celebru, un anume Albert Roux, a furnizat Căilor Ferate de Stat franceze și British Airways mâncare ieftină sous vide din propria sa fabrică în 1983. Esența procesului gastronomic este că mâncarea este tratată termic prin gătire lentă, adică la o temperatură scăzută, sub punctul de fierbere, timp de câteva ore.
Poate părea puțin confuz la început, dar în practică este foarte ușor de folosit, dar într-adevăr, chiar și eu am reușit, deși nu sunt o zână înnăscută de bucătărie. În astfel de cazuri, dacă vrei să fii sigur, ar trebui să citești puțin despre temperatura la care și pentru cât timp se obișnuiește să se trateze termic carnea dată pentru a obține rezultate cu adevărat perfecte.
Pentru început, am făcut o pulpă de pui, care este perfectă pentru entry level, este greu de încurcat și poți experimenta cu adevărat funcțiunea aparatului sous vide în acest fel. Am pregătit carnea cu o seară înainte - acest lucru este important și pentru că preparatele sunt cel puțin la fel de importante ca procesul în sine. Nu aruncăm doar materiile prime - de obicei carne - în apa călduță, ci le punem în ambalaj pe rând în prealabil și scoatem aerul din punga sous vide, un aparat de vidat ne va ajuta în acest sens.
Este important să adăugați condimente deja în acest moment și merită să adăugați alte ingrediente, de ex. împachetarea cărnii cu ceapă sau chiar usturoi pentru a o face și mai suculentă și mai gustoasă la sfârșit.
Între timp, aparatului sous vide trebuie pusă în apă, pentru aceasta vom avea nevoie de un recipient mai mare, rezistent la căldură până la 100 de grade. După aceea, doar setăm temperatura și timpul și așteptăm ca delicatesa care iese în gură să fie gata.
Așa arăta puiul fantastic de moale după suvidare, dar înainte de coacere.
Puteti citi o mie de sfaturi diferite referitoare la valorile ideale, eu gatesc pulpele la 75°C aprox. L-am încălzit două ore și jumătate în prima rundă, apoi am ridicat-o la 88°C în ultimele 15-20 de minute. Intre timp am preincalzit si cuptorul si am incercat sa compensez timpul mai scurt prin coacere. Rezultatul pare complet la început, dar de fapt seamănă mai mult cu o jumătate de succes: carnea a fost rumenită pe dinafară, gătită moale pe dinăuntru, dar - deși nu era crudă - s-ar fi putut totuși să se înmoaie. Știu asta pentru că am lăsat două pulpe de referință în apă pentru încă 45 de minute și au iesit considerabil mai bine.
Cert este că nu am mâncat un pui atât de fraged în restaurante și nu am avut niciodată așa ceva în propria bucătărie. Carnea a fost sfărâmicioasă și suculentă, prăjită crocantă pe dinafară, dar moale pe dinăuntru, iar marinarea în vid si-a facut traba, condimentele au pătruns mult mai bine decât la o simplă friptură. Rezultatul va fi practic mult mai bun decât carnea simplă prăjită în tigaie sau la cuptor. Și nici nu trebuie să fii bucătar profesionist, chimia își face treaba, iar aromele se unesc ca niciodată!
Așa că merită încercat, iar dacă cineva dorește să facă meniul de sărbători memorabil sau dorește să-și surprindă cei dragi de Crăciun cu un dispozitiv potrivit, vă recomandăm cu siguranță aparatul Maxima sous vide și aparatul de vidat de fabricație italiană de la Tre Spade. Am folosit instrumentele și rezultatul final vorbește de la sine: