Putem pregati si legume sous vide? Desigur!
2019. 12. 17.
Când ne gândim la sous vidat, de obicei îl asociem cu carne, carne de vită moale, sfărâmicioasă sau de porc. Deși această tehnică grozavă se pretează la carne, funcționează la fel de bine și cu legumele. De aceea, după ce am prăjit puiul și rața experimentală, de data aceasta ne-am gândit și la vegetarieni și am căutat printre rețetele pe bază de legume pentru a vedea ce adaugă gătirea lentă ingredientelor vegetale.
Pentru aceasta, aveam nevoie mai întâi de un aparat de ambalat în vid, astfel încât legumele să poată fi gătite în propriul suc fără diluare sau pierdere de suc. Apropo, rețeta a fost o delicatesă proaspătă, pe bază de șuncă de varză de Bruxelles. Pentru a face acest lucru, dupa ce am spalat varza de Bruxelles, i-am pus in punga impreuna cu putin unt, sare si piper, apoi am aspirat aerul din ea si am sigilat-o. După ce eram gata să „laminam” legumele – ca să folosim expresia unui prieten drag de-al meu – am luat pachetul și l-am pus în recipientul pregătit pentru sous vide, iar aparatul sous vide l-am pus la 85 de grade timp de 50 de minute.
Aparatul si-a facut treaba (si eu), iar pe masura ce numaratoarea inversa de pe display a intrat in ultimele 5 minute, am inceput sa pregatesc restul ingredientelor. Așa că în prima tură, feliez șunca - rețeta recomandă șuncă italiană, am folosit în schimb șuncă din piept de pui, dar asta e o chestiune de gust personal - și apoi am pus-o la prăjit în puțin ulei de măsline. Pe măsură ce carnea a început să se rumenească, varza de Bruxelles era gata, moment în care am scos legumele din oală, am deschis punga și am scurs sucul fierbinte, apoi am lăsat varza deoparte 1-2 minute. Apoi le-am prăjit în tigaie până s-au rumenit frumos. Intre timp am stropit mugurii cu niste otet balsamic.
La finalul procesului, nu a mai rămas decât să servească delicatesa: am scos mugurii într-un vas mai adânc, având grijă să fie și șunca deasupra. Rezultatul? Legumă perfect gătită, gustoasă și suculentă, care te va face să simți că vei fi plin de sănătate! (Este important de menționat că gustul varzei de Bruxelles este destul de puternic, celor cărora nu le plac fructele verzi, recomandăm alte tipuri de rețete).
(Apropo, puteți găsi rețeta completă la acest link)
Încurajați de succesul varzei de Bruxelles, am experimentat și cu alte legume în weekend, în runda a doua am făcut o garnitură verde mixtă cu sfeclă, broccoli și porumb. Am fiert amestecul la 75 de grade timp de aproximativ o oră și jumătate, iar garnitura finită a meritat așteptat: legumele aproape că mi s-au topit în gură, dar și-au păstrat toată savoarea, nu au fost prea fierte, morcovii și porumbul au fost dulci, iar broccoliul ne-a cucerit cu gustul proaspat! Deci, fie că este un fel principal sau o garnitură interesantă, nu poți greși cu sous vide. Și nu numai recomandat pentru carne!
Dacă vrem să facem sous vide, să o facem profesional - cu ajutorul mașinii sous vide de la Horecatech. De această dată am folosit aparatul de ambalat în vid italian Tre Spade.
Vizitați site-ul nostru, unde puteți achiziționa consumabilele necesare pentru sous vide.