Termeni de bucătărie făcuți de înțeles: sous vide
2022. 07. 27.
Suvidarea, blansarea - există mulți termeni aparent complicati în gastronomie, dar dacă vrei să gătești foarte bine, ar trebui să-i cunoști. Procedurile nu sunt complicate, dar dacă știi de ce și cum să le folosești, le poți folosi eficient. Vă vom arăta cum!
De ce sunt importante aceste proceduri?
Nu vă lăsați intimidați de termenii tehnici - deși pot părea complicați la început, sunt de fapt tehnici simple, dar extrem de utile, care ar trebui încorporate în gătitul de zi cu zi. Astfel de metode profesionale de bucătărie ușurează mesele și îmbunătățesc calitatea alimentelor. Gândiți-vă doar cât de practic este să faceți o cantitate mare de stoc și apoi să îl înghețați. Multe rețete încep cu „2-3 dl de stoc necesar”, iar aromele și nutrienții care se dezvoltă în timpul gătirii lungi oferă baza perfectă pentru multe feluri de mâncare. Gustul de legume proaspete și condimente face fiecare fel de mâncare și mai delicioasă.
Astfel de metode implică, de obicei, timpi lungi de gătit sau gătire rapidă, la căldură mare, care se fixează în timpul răcirii – tehnici care sunt cunoscute de mult timp și poate le fi folosit, dar pur și simplu nu știai că au un nume.
Ce este suvidarea?
Sous-vide este o metodă de gătit în care materia primă este gătită la o temperatură scăzută și uniformă pentru o perioadă lungă de timp. Această tehnică are ca rezultat arome bogate. De exemplu, Georges Pralus, dezvoltatorul metodei, a început să experimenteze cu suvidare pentru a obține un profil de aromă în foie gras care anterior era posibil doar prin coacere.
Este important de reținut că alimentele nu absorb apă în timpul suvidari. Materiile prime se pun in saci inchisi ermetic in baia de apa, ceea ce asigura o temperatura scazuta pentru o perioada indelungata.
Această metodă asigură gătirea uniformă a alimentelor, oferind un rezultat final de înaltă calitate, bogat în arome și textura potrivită. Acesta este motivul pentru care devine din ce în ce mai popular în rândul gospodăriilor - mulți oameni cumpără unelte necesare pentru suvidare.
Când merită sa suvidam?
Suvidarea este alegerea perfectă dacă sunteți în căutarea unei experiențe gustative de calitate profesională și dacă doriți să lucrați în avans. Avantajul procesului este că permite prepararea unor cantități mari de alimente, ceea ce îi păstrează gustul, textura și durabilitatea pe termen lung. Restaurantele folosesc adesea aparate sous-vide de mare capacitate, dar dacă doriți să o încercați acasă, o mașină sub-vide de uz casnic mai mică poate fi, de asemenea, o alegere perfectă. Cu aceasta, poți pregăti aceeași cantitate de mâncare ca și o cină cu prietenii în același timp și poți evoca arome minunate din ingrediente. În timpul suvidari, căldura ajunge uniform la alimente, ceea ce nu este întotdeauna garantat în timpul coacerii.
Dacă vă gândiți să suvidati, ar trebui să obțineți câteva instrumente. Veți avea nevoie de o cadă sous vide și bile de plutire sous vide pentru a vă ajuta să păstrați alimentele scufundate. De asemenea, dacă chiar vrei să fii profesionist, un termometru de miez poate fi util pentru a verifica temperatura internă a alimentelor tale.
Dacă sunteți interesat de această tehnologie interesantă, nu ezitați - încercați-o singur! Puteți cumpăra accesoriile necesare de pe site-ul nostru!