4 feluri de mâncare din dovleac
2024. 11. 15.
Acesta va fi delicios!
Dacă ești suficient de priceput cu dovleacul, poți chiar să faci o cină completă folosind doar mâncăruri pe bază de dovleac.
În compilația noastră, acordăm o atenție sporită colectării de preparate simple, usor de preparat, care pot fi încă variate, astfel încât adevăratele bucătărese să aibă și posibilitatea de a experimenta puțin în timpul pregătirii lor.
In sfârșit, vă aducem un adevărat exotic din acest ingredient versatil, despre care probabil nu ați auzit!
Aperitiv: Supa crema de dovleac cu seminte de dovleac prajite
Supa cremă se poate face practic din orice, dovleacul nu face excepție. Condimentat cu puțină sămânță de dovleac prăjită, poți crea o adevărată experiență culinară din acest ingredient aparent obișnuit, care te va pune în stare buna pentru restul mesei.
Ingrediente:
- 80 dkg dovleac
- 1 cap de ceapa
- 3 dkg sare
- 5 dkg de unt
- 4 dkg făină
- 5 dl lapte
- o jumătate de legătură de mărar
- 1 lingurita de otet
- 2 dl frisca
- 1 praf de piper alb macinat
- 1 praf de nucsoara
- 1 dkg boia de ardei
- 10 dkg semințe de dovleac
Preparare:
- Curățați și razuiți dovleacul! Se toacă mărunt ceapa curățată și mararul clătit și se fierb la abur în unt împreună cu dovleacul. Se condimentează cu sare, oțet, piper alb, nucșoară și boia de ardei. Se toarnă peste 5 dl de lapte și 5 dl de apă.
- Amestecați frisca și făina până nu se formează cocoloașe. Se toarnă în supă și se aduce la fierbere, apoi se ia de pe foc și se face piure cu un blender.
- Prăjiți semințele de dovleac într-o tigaie uscată! Serviți supa cu semințe de dovleac și puțină frisca!
Fel principal: Tocană de dovleac cu chiftele
Pentru felul principal am adus un adevărat clasic din gastronomia maghiara, doar cu condimente ceva mai incitante.
Ingrediente pentru tocana:
- 1 ceapa rosie
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 60 dkg de dovleac razuit
- sare
- 1 lingura de faina
- 1 lingura boia de ardei
- 1 mână de mărar proaspăt
- 1 pahar mic de smantana
Pentru chiftele:
- 50 dkg carne de porc tocată
- 1 ou
- 1 ceapa rosie
- 2 catei de usturoi
- sare
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Se pune ceapa curatata si tocata in 2 linguri de ulei incins. Cand este sticloasa se adauga dovleacul ras. Se adauga sare dupa gust, se adauga putina apa si se fierbe acoperit.
- Între timp, pregătiți boiaua într-o tigaie mică: prăjiți făina în uleiul rămas până se rumenește, amestecând continuu. Se ia de pe foc, se presara ardei rosu si se amesteca pana se omogenizeaza.
- Cand dovleacul s-a inmuiat, amestecam in prajitul, mararul tocat marunt si smantana. Se aduce la fierbere și după câteva minute de gătit, se ia de pe foc.
- Framantam bine carnea tocata pentru chiftele, apoi adaugam oul batut, ceapa tocata si calita si usturoiul zdrobit. Adăugați sare, piper și piper roșu. Frământați-l și adăugați puțină făină dacă este necesar.
- Facem bile de marimea unei mingi de ping pong din amestec, apoi le punem in faina. La final, se prajesc in ulei incins pana se rumenesc!
Desert: Plăcintă cu dovleac
Plăcinta este un adevărat clasic printre deserturi. Indiferent care a fost desenul tău preferat în copilărie, probabil că ai o imagine a lui în cap, cum personajele sunt ademenite cu blândețe de mirosul tentant al unei plăcinte afișat într-o fereastră. Placinta cu dovleac este o experienta deosebit de intensa care rasfata organele olfactive si papilele gustative. Dacă ești în căutarea desertului PERFECT de dovleac, nu rata asta!
Ingrediente:
- 20 dkg făină de speltă
- 10 dkg de unt
- 2 dkg de zahăr
- 6 grame de bicarbonat de sodiu
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- 40 dkg de dovleac prăjit
- 8 dkg miere
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- o jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
- o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
- o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat
Preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Frământați aluatul din făină, bicarbonat de sodiu, unt topit, zahăr, 1 ou și 1 praf de sare!
- Intindem aluatul si tapetam cu el fundul tavii de placinta! Coacem la 180 de grade timp de 10 minute, apoi scoatem din cuptor. Între timp, puteți zdrobi și dovleacul prăjit.
- Se amestecă pulpa de dovleac, un ou, mierea și condimentele. Turnați umplutura rezultată în centrul aluatului de plăcintă precopt și întindeți-o uniform. Impinsa inapoi in cuptor, va fi gata in 20-25 de minute la 180 de grade. Cel mai bine se stropeste cu crema de mascarpone si putina scortisoara!
O reteta neobisnuita de dovleac: Dovleac copt cu rozmarin si branza
La început combinatia de dovleac și edami cu aroma intensă de rozmarin poate părea ciudat. Dar adevărate minuni se nasc din astfel de căsătorii, precum cea din rețeta de mai jos. Gustul său exotic oferă un alt strat special utilizărilor dovleacului, pe care, ca iubitor de dovleac, trebuie neapărat să-l încerci.
Ingrediente:
- 50 dkg dovleac
- 2 linguri de rozmarin
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de piper crapat
- 5 dkg edami
- 5 dl lapte
- 5 dkg parmezan
- 5 dl frisca
Preparare:
- Curățați dovleacul și îndepărtați semințele. Tăiați dovleacul în felii de cel mult 2 cm grosime.
- Asezati feliile intr-o tava de copt. Sarați ușor legumele, apoi pisați împreună 2 lingurițe de piper roz într-un mojar și presărați-vă dovleacul și cu acesta.
- În ultimul pas, stropiți partea de sus cu frunze proaspete de rozmarin!
- Peste dovleac se rade niște brânză și se pune lapte sau frisca. Dacă acoperiți totul cu folie de aluminiu și o dați la cuptor, în 30 de minute vasul delicios are nevoie doar de o ultimă atingere. După 30 de minute, îndepărtați folia de aluminiu și coaceți încă 5 minute. Cel mai bine se servește proaspăt și cald.
In magazinul nostru online vei gasi cuptoare si alte electrocasnice de bucatarie in mai multe dimensiuni, categorii si tehnologii. Dacă aveți chef să experimentați, asigurați-vă că aruncați o privire în jurul nostru!
Doriți să aflați despre alimente interesante? Distribuie articolul prietenilor tăi și urmărește-ne pe Facebook pentru conținut la fel de interesant!