gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Aromele lumii: cum sa le folositi?

2023. 01. 04.

Aromele lumii: cum sa le folositi?

Globalizarea lumii si deschiderea culturala

In lumea noastra in curs de globalizare, exista o nevoie tot mai mare de a invata despre diferite culturi, inclusiv despre descoperirea gastronomiei diferite locale. Astazi, comunitatile mici din cele mai indepartate parti ale lumii pot fi in centrul atentiei la fel de mult ca aromele faimoasei bucatarii italiane sau franceze.

Unul dintre principalii factori ai acestei tendinte este, desigur, globalizarea. La urma urmei, tot mai multi oameni din culturi diferite intra in contact. Mai mult, este tipic ca atunci cand cineva din cealalta parte a lumii, dintr-o cultură inchisa, se muta intr-un mediu primitor, multicultural, sa influenteze comunitata cu valorile pe care le aduc cu ei. De exemplu, imigrantii isi aduc cu ei propria bucatarie si aromele traditionale, iar acestea incep sa influenteze evolutia gastronomiei locale.

In zilele noastre nu trebuie sa calatoresti sau sa te muti pentru a gusta aromele din cealalta jumatate al lumii. Internetul contribuie, de asemenea, puternic la raspandirea condimentelor si aromelor diferitelor bucatarii. Raspandirea retelelor sociale si a internetului a facut posibil descoperirea gusturilor exotice a culturilor mici, inchise. Ca sa ajungem sa cunoastem particularitatile bucatariilor diferite ale lumii chiar si de acasa.

in ultimii ani explora mancarurilor din Asia, Orientul Mijlociu, Africa si America de Sud a devenit populara. De exemplu, a crescut popularitatea mancarurilor precum pho, supa vietnameza cu taitei sau shakshuka placut picanta cu oua, preparatul din Orientul Mijlociu facut cu sos de rosii. Popularitatea aromelor africane a crescut si ea, deoarece suntem din ce în ce mai deschisi catre diferite arome exotice.

Aromele lumii in gastronomia profesionala

Acest trend, nevoia de a descoperi arome regionale, a ajuns si in bucatariile profesionale. La urma urmei, deschiderea catre aromele noi si reinnoirea continua conduc bucatariile profesionale si bucatarii de top. Acest lucru face posibila, de exemplu, experimentarea cu materii prime si tehnici noi. Datorita acestei curiozitati constante si dezvoltarii continue, un restaurant profesionist este capabil sa ofere oaspetilor sai experiente unice si memorabile.

Cu toate acestea, este important sa ramanem autentici atunci cand preparam aceste arome deosebite, din bucatariile care au fost pana acum la periferie. Aceasta inseamna sa faceti cercetari adecvate si sa intelegeti semnificatia culturala a alimentelor si ingredientelor pe care le folosesc.

Cum sa gatesti acasa?

Desigur, atunci cand este vorba despre mancara din diferite regiuni si tari asiatice sau africane, acelasi lucru este valabil si pentru gatitul de acasa, semi-profesional sau amator, ca si pentru gastronomia profesionala. Mai intai, sa incercam sa cunoastem cultura specifica, merita sa incerci mancarea intr-un restaurant daca poti. Apoi, dupa ce am facut cunostinta cu aromele tipice, sa trecem la prepararea mancarii date. Din fericire, puteti obtine retete autentice, exacte pentru fiecare fel de mancare pe internet.

Este important sa folosim materii prime de calitate, atunci cand este justificabil,  legume, fructe sau condimente din import, pentru ca vrem sa reconstruim autentic aroma respectiva. Dar daca putem, folosim aceleasi unelte de bucatarie pe care creatorii retetei originale le foloseau pentru a prepara ingredientele. De exemplu, in cazul bucatariei japoneze rulam rulada de sushi cu un covoras de sushi, dar daca vorbim tot de bucataria japoneza, acest gratar tatar ofera si o solutie autentica pentru cei obsedati de bucataria japoneza. Dar pentru a pregati o pasta traditionala italiana, merita sa folositi unelte autentice, cum ar fi masini de facut paste.

Desigur, este adesea posibil sa reconstruim aromele si texturile mai eficient daca pregatim mancarea cu aparate mici de bucatarie sau masini mari profesionale. Prin urmare, daca iti place sa gatesti si incerci sa o faci in cel mai profesionist mod posibil, cu siguranta vei gasi aici instrumente importante pentru tine!