Brunch, o tendinta veche-noua
2023. 03. 28.
Ce este brunch-ul?
Brunch este o abreviere a cuvintelor englezesti mic dejun si pranz. Se consuma intre orele 11 si 13. Aceasta masă este un fel de hibrid, deoarece este o fuziune a unui mic dejun tarziu si a unui pranz devreme. De obicei, este moda de duminica, deoarece este singura data cand avem timp sa petrecem jumatate din dimineata mancand. Brunch-ul este si un eveniment social. Poate fi o ocazie grozava pentru o intalnire semi-oficiala sau un eveniment de familie.
Originea brunchului
In ciuda faptului ca asociem cumva brunch-ul cu America moderna, pentru ca le placea s renunte la toate obiceiurile, regulile si traditiile europene la acea vreme, brunch-ul provine din Europa. De la scriitorul Guy Beringer, care a fost inspirat de mahmureala. Pe de o parte, dupa petrecerea de sambata seara, isi dorea in mod regulat un mic dejun tarziu. Pe de alta parte mese usoare, prin care poti trece treptat spre „pranz”. Aceasta este o masa usoara de dimineata tarzie, de lunga durata.
Ce mancam de brunch?
Esenta brunchului este un mic dejun abundent, servit spectaculos, care in multe cazuri este servit sub forma de bufet, desigur ca acest lucru nu este obligatoriu. La brunch, servirea spectaculoasa, eleganta, fetele de masa albe si portelanul sunt foarte importante. De aceea nu mergem la brunch in haine de casa si pulover. Pentru barbati,se poatra o camasa calcata, pentru femei, o rochie mai eleganta, sau o camasa lejera si bijuterii.
Mancarea include fructe, produse de patiserie, gemuri si salate. Dar omletele si alte preparate calde, sunt incluse in paleta unei astfel de mese. De fapt, carnea si supa pot aparea la brunch, deoarece vorbim de un semi pranz. Tocmai din acest motiv, este potrivit sa se serveasca si bauturi alcoolice. O bautura tipica pentru brunch este cocktailul Mimosa cu suc de portocale sau Bloody Mary.
Daca doriti sa pregatiti un adevarat brunch, nu puteti uita de cocktail-urile de fructe sau legume. Pentru aceasta, am venit cu o reteta grozava, un mocktail facut cu un robot Ankarsrum.
Am adus si cateva idei de retete
Eggs Benedict sunt una dintre cele mai cunoscute feluri de mancare pentru brunch. Nasterea sa a fost inspirata deasemenea de o mahmureala. Lemuel Benedict a comandat paine prajita cu unt cu oua posate, slanina prajita si sos olandez la restaurantul sau preferat. Aceasta a devenit reteta pentru Eggs Benedict.
Bagelul cu crema de branza, somon afumat, presarat cu ceapa rosie si marar este, de asemenea, este unul dintre cele mai interesante preparate ale brunchului.
Painea prajita cu avocado este foarte populara in strainatate si poate fi servita si acasa in timpul unui brunch rece. Intindeti avocado cremos pe paine prajita, apoi adaugati un ou posat. De asemenea, merita sa stoarceti suc de lamaie peste avocado, dar puteti adauga si ceapa rosie. Aceasta specialitate se poate inbunatati cu putina crema de branza.
Shaksuka poate fi, de asemenea, un preparat foarte bun. Acest fel de mancare israelian este pe cat de special si picant, pe atat de usor de preparat. Sosde rosii, chili, condimente orientale si ou prajit. Se potriveste perfect cu un brunch, fiind un fel de mancare usora care poate fi undeva intre micul dejun si pranz.
Quiche poate fi, de asemenea, un fel de mancare perfecta pentru un brunch rece. Poate fi sarat sau dulce, cu arome deosebite. O poti umple cu orice legume sau carne, iar cea dulce poate functiona ca o placinta tipica. La urma urmei, este normal sa oferi produse de patiserie dulci in timpul brunchului.
Daca organizati un brunch, mai ales daca serviti o cantitate mai mare de mancare, o astfel de blat cald va va veni la indemana.
Si daca gazduiesti o petrecere mare si nu merita sa speli vasele murdare, cu siguranta o sa ai nevoie de farfurii si ustensile degradabile.
Daca organizezi un brunch si vrei ceva special, nu ezita sa-ti lasi imaginatia sa zboare si sa treci dincolo de meniurile obisnuite de mic dejun. Iar daca aveti nevoie de instrumente de bucatarie pentru a pregati mancaruri delicioase, aruncati o privire la gama noastra de produse!