Prepararea fructelor de mare acasa
2023. 03. 22.
De ce sunt fructele de mare atat de sanatoase?
Fructele de mare nu sunt preferate doar de bucatari, ci si de dieteticieni. Motivul pentru aceasta este ca vorbim despre alimente extrem de sanatoase, asa ca este un mare noroc ca gustul lor este atat de delicios incat isi gasesc loc in fiecare bucatarie gourmet.
Motivul pentru aceasta este ca vorbim despre carnuri care sunt bogate in proteine slabe si contin multi aminoacizi, care au un continut scazut de calorii. Contin foarte putine grasimi. Cu toate acestea, sunt bogate in vitamine si minerale.
Vitaminele A, B, C, D si E sunt prezente in majoritatea fructelor de mare. Diferitele tipuri de moluste si crustacee au un continut semnificativ de vitamina B12, dar contin si vitaminele B3, B6 și B9 din grupa vitaminelor B.
Iodul, precum și magneziul, manganul, fierul si cuprul sunt toate minerale importante din cauza carora este important sa mananci fructe de mare. Ca sa nu mai vorbim de continutul lor ridicat de zinc si seleniu.
Doar 10 dkg de scoici pot acoperi aportul zilnic recomandat de seleniu, dar si 80% din aportul de fier. Fosforul din acesta acopera 40% din aportul zilnic recomandat, iar fosforul este foarte important nu numai pentru oase si dinti, ci si pentru functionarea creierului.
Cu ce ar trebui sa le condimentam?
Daca nu esti sigur cum sa prepari scoici, crustacee sau peste de mare, atunci citeste aceste sfaturi!
Sa incepem cu cele mai importante, arome de lamaie si citrice. Pentru ca sucul proaspat de lamaie, lime sau portocale merge foarte bine cu aproape toate tipurile de peste, precum si cu creveti si scoici. Le scoate mai bine aroma si improspateaza putin gustul mancarii.
Usturoiul poate fi, de asemenea, foarte delicios cu fructe de mare. Merita amestecat cu unt sau ulei de masline. Dar scoicile sunt gustoase si cu chili. Ardeiul iute sau ardeiul cayenne sunt condimente care nu numai fac mancarea picanta, dar ofera si aromelor o dimensiune in plus.
Dar sosurile de rosii?
Desigur, poate fi o alegere perfecta pentru aceste ingrediente. Sosurile pe baza de rosii, cum ar fi sosul marinara, se potrivesc bine cu fructele de mare. Daca vrei sa faci sosul acasa, iti recomandam sa folosesti un mixer de mana profesional. Savoarea sosului ar trebui sa se potriveasca cu aromele marii, bineinteles ca il puteti aromatiza si cu diferite amestecuri de condimente.
Folosind amestecuri de condimente, puteti pregati nu numai sosul, ci si pestele de mare la gratar sau la aburi. Puteti condimenta aromele marii cu amestecuri de condimente italiene confortabile si armonioase, sau chiar condimente mai interesante indiene, mexicane sau chiar thailandeze. Aceste condimente pot face gustul fructelor de mare foarte special. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija la condimentele picante, pentru ca aromele foarte caracteristice pot suprima gustul deosebit al fructelor de mare, care ar trebui subliniat mai mult.
De aceea, de exemplu, laptele de cocos sau aroma de nuca de cocos poate fi o idee buna pentru, de exemplu, crab. Gustul de nuca de cocos este dulce, deci completeaza perfect gustul fructelor de mare. Cu toate acestea, cu condimentele verzi, scoatem in evidenta si aroma deosebita care face ca aceste preparate sa fie unice. Un amestec de unt si ierburi poate fi o idee foarte buna pentru crabul la gratar. Patrunjelul sau arpagicul amestecat cu unt creeaza o adevarata bomba de arome.
O rasnita de condimente 4-in-unu sau o rasnita de chili poate fi practic pentru utilizarea amestecurilor de condimente si ierburi.
Daca va plac fructele de mare sau doriti sa le incercati, nu ezitati!