gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Revelion si Anul Nou: mancaruri superstitioase

2022. 12. 24.

Revelion si Anul Nou: mancaruri superstitioase

Rolul fripturii de porc

Unul dintre cele mai importante feluri de mancare de pe masa de Revelion este friptura de porc. De ce? Pentru ca se spune ca porcul aduce noroc, asa ca daca mancam porc in noaptea de Revelion, vom avea un an norocos.

De fapt, porcul este un simbol al abundentei, motiv pentru care se obisnuieste sa-se manance, mai ales in timpul evenimentelor care se impletesc cu ceremonii si superstitii importante. De aceea joaca un rol important in meniul ultimei zile a anului. Desigur, exista un motiv practic pentru orice: in lumea taraneasca, noiembrie-decembrie era vremea taierii porcilor, asa ca era din belsug carne de porc pentru iarna, din care cele mai nobile parti se mancau in timpul sarbatorilor. 

Cum se prepara friptura de porc de Anul Nou? Merita sa prajiti carnea incet si indelungat cu cimbru, rozmarin si bere. Va putem recomanda un rotisor de porc pentru fripturile profesionale de porc.

Cea mai superstitioasa mancare: lentilele

Lentilele sunt, de asemenea, un simbol tipic al Revelionului. Nu e Revelion fara supa de linte. De ce? Pentru ca lentila seamana cu monede mici. Prin urmare, simbolizeaza bogatia si abundenaa materiala. De aceea merita sa inchizi si sa intampini anul cu un preparat delicios de lentile. Recomandam supa de lentile indiana celor care ar dori sa aleaga ceva nou si picant. Reteta originala include frunze de curry, praf de chili, coriandru proaspat, patrunjel si ghimbir proaspat. Gustul divin va fi o experienta fantastica. 

Dar poti sa prepari si bile de lentile daca te-ai saturat de supa traditionala de lentile cu carnati si salata de lentile. Desi acesta din urma poate fi preparat si sub forma de tabbouleh cu lentile, cu o multime de condimente delicioase, suc de lamaie, coriandru si arome proaspete.

Gustari din peste: interzise sau nu?

Situatia pestilor este putin mai complexa. Exista trei versiuni, la care va puteti adapta. Potrivit primei, este interzis sa consumam peste de Revelion si de Anul Nou, pentru ca norocul nostru va disparea. Al doilea nu mai este atat de strict: cei care traiesc langa apa pot manca peste, caz in care cu cat pestele are mai multi solzi, cu atat vei avea mai mult noroc in anul noul. Conform celei de-a treia variante, puteti manca peste in ajunul Revelionului, dar este interzis de Anul nou. De aceea nu ar trebui sa mananci peste dupa miezul noptii.

In realitate,  pestele apare la sfarsitul anului pentru ca simbolizeaza postul de Advent, deoarece exista interdictia consumului de carne inainte de Craciun la fel ca inainte de Paste. Cu toate acestea, pestele nu conteaza in acest caz, asa ca zilele de post vegetariene au fost suplimentate cu peste. Interzicerea pestelui poate veni si de aici, intrucat la sfarsitul postului, in perioada sarbatorilor, consumam simbolurile abundentei.

Daca te hotarasti sa alegi interpretarea superstitiilor care iti plac cel mai mult si tot mananci peste de Revelion, atunci iti recomandam sushi. Mancare festiva, netraditionala, care poate fi de fapt pregatita acasa si este ieftin, dar ofera gustari foarte interesante si la moda pentru petrecere. Iata cateva accesorii pentru preparea de sushi.

Mere

Marul este un simbol important, atat in ​​perioada sarbatorilor de Craciun, cat si in preajma Revelionului. Pentru ca este un simbol stravechi de fertilitate, care este, de asemenea, legat de sanatate in cultura maghiara. Ce ar trebui facut din mere? De exemplu, un cocktail de sampanie!

Mai intai, puneti paharele in care doriti sa serviti bauturile in zahar si scortisoara. Puneti un dl si jumatate de cidru, apoi amestecati-l cu scortisoara. Umpleti paharul cu cidru amestecat cu scortisoara, apoi turnati 1,5 dl de sampanie. Taiati un mar in felii si decorati paharul cu feliile de mar.

Desigur, adevaratul nivel profesionist este atunci cand serviti salata de fructe dintr-un pahar din fructe. Sa zicem cu mere, scortisoara si portocale. Cum? Sa spunem cu acest aparat pentru pahare pentru legume.

Superstitii de Anul Nou: ce facem cu strudelul?

Strudelul este un fel de mancare aproape obligatoriu in noaptea de Revelion. De ce? Pentru ca trebuie sa intindeti bine aluatul. Pentru ca cu cat este mai lung, cu atat norocul nostru se va intinde mai mult. Cu ce ​​o umplem? Cu multi seminte de mac, pentru ca cu cat umplutura este mai bogata, cu atat va fi mai bogat anul. De aceea, merita ss serviti un strudel delicios la petrecerea de Revelion. De asemenea, puteti incerca umpluturi creative, de exemplu, combinand diferite umpluturi, si puteti evoca arome divine. Cu crema de nuci-miere, branza-mango, mere-scortisoara sau prune-scortisoara, cu siguranta vei face un desert grozav. Poate vanilie-zmeura sau cirese si ciocolata? Gama de produse de patiserie dulci este nesfarsita.

Dar puteti face si strudeluri sarate delicioase. Cu sunca, branza si ierburi, niste ragu de carne condimentat interesant? Cu legume savuroase? Un strudel savuros poate fi un fel de mancare foarte gustoasa in locul sau alaturi de un sandvis la o petrecere de Revelion. 

Daca doriti umpluturi interesante si speciale pentru strudelul dvs., atunci veti avea toate instrumentele de care aveti nevoie cu un robot de bucatarie Assistent. Daca aveti accesoriile, nu veti avea nevoie de nimic altceva.

O interdictie pentru pui si curcan?

De ce nu ar trebui sa se manance curcan si pui in noaptea de Revelion? Pentru ca ambele pasari ne fura norocul. In plus, conform superstitiei, curcanul incita la furie, asa ca daca mancam curcan in ultima zi a anului sau de Revelion, ne putem astepta la multa furie si cearta.

Prin urmare, lasati aceste feluri de mancare pentru anul viitor. Daca vrei sa mananci ceva usor, atunci pregateste o mancare rece cu rulouri de sunca, strict sunca de porc, oua de cazino si salate delicioase. Daca te-ai plictisit de rulada de sunca cu hrean-maioneza, umple-o cu crema de branza cu condimente verzi, pentru a obsine o masa usoara si delicioasa.

Painea proaspata 

Ar trebui sa faci paine proaspata pe 31. Dar mananca-l in aceeasi zi si lasa si pentru prima zi a anului. Potrivit superstitiei, asa va fi abundent anul urmator.

Acum ca am adunat o gramada de lucruri interesante si o gramada de idei de retete, cu siguranta va fi usor sa planificam meniul de Revelion. 

 

Grupul de companii Gammo va ureaza un An Nou Fericit cu aceste idei!

 

Surse: 

http://real.mtak.hu/93694/1/allatszimbolumtar_mtmt.pdf

Lexicon etnografic maghiar