gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Secretele bucătăriei scandinave

2024. 10. 11.

Secretele bucătăriei scandinave

Merită să-l cunoaștem

Când vorbim despre bucătăria scandinavă, primul lucru care ne vine în minte este minimalismul și simplitatea. Nu este loc pentru decoratiuni inutile sau preparate prea complicate - bucataria scandinava este plina de preparate simple, dar grozave. Ingredientele proaspete și aromele autentice fac mâncărurile scandinave cu adevărat speciale.

În plus, istoria supraviețuirii rețetelor este, de asemenea, foarte incitantă. Rădăcinile bucătăriei scandinave pot fi găsite în viața vikingilor, rețetele tradiționale au fost moștenite prin balade populare și au supraviețuit până în zilele noastre. Izolarea zonei joacă un rol major în dezvoltarea tradițiilor: conservarea, afumatul, consumul de pește și plante de pădure și utilizarea ingredientelor de sezon, toate au servit la supraviețuire.

 

Hygge - secretul fericirii

Poate că ați auzit de termenul „hygge”, care descrie perfect căldura și confortul pe care scandinavii le introduc în viața lor de zi cu zi. Dar ce înseamnă asta în bucătărie?

Hygge este despre crearea de momente intime în bucătărie - despre a face din gătit și mâncat nu doar o necesitate, ci și o plăcere. O cină la lumânări, miros de prăjitură proaspăt coaptă: în viața de zi cu zi a poporului scandinav, aceste lucruri înseamnă fericire. Nu trebuie să te gândești la lucruri mari, uneori un simplu gest sau o masă delicioasă este suficient pentru a crea acea atmosferă specială.

 

Vedetele bucătăriei scandinave

Smörgåsbord

Probabil că știți exact termenul bufet. Ce îți vine mai întâi în minte când auzi cuvântul? Selecție mare, farfurii pline, preparate calde și reci...

Bufetul tradițional, smörgåsbord, este încă una dintre cele mai populare tradiții ale bucătăriei scandinave, deoarece fiecare își poate găsi preferatele la o masă. Elementele sale indispensabile sunt pește (anghilă afumată, hering, somon marinat), fripturi, pâine, brânzeturi, caserole, cartofi pregătiți într-o varietate de moduri și alte garnituri. Inițial, însă, deserturile nu făceau parte din bufet.

Produse de patiserie

Prăjiturile și pâinea emblematică din bucătăria scandinavă, precum melcul cu scorțișoară (kanelbulle) și pâinea crocantă de secară (knäckebröd), sunt adevărate specialități. Armonia aluatului moale al melcului de scorțișoară și umplutura picant cu scorțișoară evocă căldura caselor scandinave la fiecare înghițitură, în timp ce simplitatea și versatilitatea knäckebröd îl fac un articol esențial de zi cu zi.

 

Merită încercat!

Puteți întâlni bucătăria scandinavă nu numai în restaurante și cărți de bucate! Puteți aduce cu ușurință această experiență gastronomică simplă, dar fascinantă acasă. Cum începi? În primul rând, încercați câteva rețete simple, dar cu atât mai delicioase, care vă vor introduce în aromele scandinave.

Pâinea tradițională norvegiană (lopse) este incredibil de populară, deoarece este perfectă cu orice. Varianta sa sarata (potetlefse) facuta cu cartofi se consuma la fel ca si painea. Există și o variantă dulce (tykklefse), care este puțin mai groasă și este recomandată cu ceai sau cafea.

Kalops este de fapt o tocană de vită de origine suedeză și finlandeză. O masă cu adevărat copioasă, sățioasă. De obicei se servește cu cartofi prăjiți și sfeclă murată.

Și dacă doriți un dulce simplu, încercați yulekake. Acesta este un tort de sezon de origine norvegiană, care este adesea denumit pâine de Crăciun. Este de fapt o prăjitură de drojdie făcută din unt și zahăr și aromată cu cardamom, care conține fructe confiate, stafide și migdale.

Dacă doriți să le faceți singur, robotul suedez ANKARSRUM vă poate fi de un real ajutor!

 

Doriți să aflați despre alimente interesante? Distribuie articolul prietenilor tăi și urmărește-ne pe Facebook pentru conținut la fel de interesant!


Produse aferente