gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Totul despre cepsoara

2024. 07. 08.

Totul despre cepsoara

Ce este cepsoara?

Planta aparținând celor mai mici specii de forme de ceapă este prevestitoarea primăverii, alături de ceapa de primăvară. Este o plantă populară și răspândită în toată Europa, cunoscută și folosită de secole. Crește chiar și în cele mai înalte părți ale Alpilor, așa că nu este de mirare că joacă un rol important în bucătăriile din regiune.

Mulți spun că provine din regiunea mediteraneană, alții spun că vine din Asia Centrală. Cert este că apare și în munții înalți din Europa, Asia și America de Nord.

 

Este un condiment, și nu oricare!

Succesul său se datorează frunzelor lungi, goale, asemănătoare ierbii, cu gust picant, de ceapă. Pentru ce îl folosești depinde cu adevărat de tine! De asemenea, este o alegere excelentă pentru aromatizarea tocanelor, supelor, cărnurilor, sosurilor, mâncărurilor cu ouă, salatelor, brânzeturilor moi sau sandvișurilor.

Se potrivește deosebit de bine cu mâncăruri franceze, germane și austriece. În bucătăria vieneză, acesta joacă poate cel mai proeminent rol: fie că este vorba de sosul de cepsoara servit cu Tafelspitz (carne de vită fiartă) sau chiar de decorul supei de vită. De aceea, nu este de mirare că mulți oameni îl cunosc după numele său german, Snidling sau Snittling.

 

Így használd!

Frunzele proaspete trebuie rupte sau tăiate din tulpină. Este important ca acesta să fie recoltat numai imediat înainte de utilizare, deoarece se ofilește foarte repede, ceea ce îl face amar. Dacă tot vrei să păstrezi frunzele tăiate mai mult timp, le poți toca și congela sau usca.

Nu-l găti, pentru că își va pierde gustul!  Presărați mâncarea finită cu ea doar înainte de servire, astfel încât să puteți profita la maximum de ea. Pe lângă frunze, floarea plantei este și comestibilă, o asociere perfectă cu mâncăruri cu ouă și cartofi. (Pentru măcinare, vă recomandăm din toată inima: râșnița de mirodenii verzi!)

 

Nu numai că are gust bun!

Bineînțeles, gustul nu este pe măsură, dar datorită numeroaselor sale efecte benefice, cepsoara este un adevărat superaliment. Îl puteți folosi nu numai ca condiment, ci și ca plantă medicinală: are un mare efect anticoagulant, antibacterian și de întărire a stomacului.

Cepsoara este plin de vitamine și minerale utile. Pe lângă vitaminele A și C, are un conținut ridicat de fier, calciu, acid folic și sulf. De asemenea, conține cantități mici de colină, care are un efect pozitiv asupra stării de spirit, asupra sistemului nervos și chiar asupra memoriei.

Este o plantă cunoscută în Romania încă din Evul Mediu. Poate părea interesant din epoca modernă, dar în Evul Mediu, medicii vremii, care foloseau plante medicinale, foloseau cepsoara pentru probleme de stomac, constipație și melancolie.

 

Ierburi proaspete iarna?

Nu ai nevoie de un spațiu mare pentru a crește cepsoara, așa că nu trebuie să renunți la el fără o casă cu grădină sau o grădină de bucătărie. Va avea un loc perfect pe balcon sau chiar pe fereastra bucătăriei! La începutul verii, pe el apar frumoasele flori albăstrui-violet, așa că îți decorează și colorează grădina, balconul și casa.

Cel mai bun lucru este că, dacă îl cultivi acasă, poți obține condimente proaspete și o sursă simplă, ieftină, delicioasă de vitamine chiar și iarna. Unul dintre cele mai tolerante tipuri de ceapă, poate rezista chiar și la temperaturi sub minus 10 grade. Nu este o problemă dacă nu este întotdeauna expus la lumina soarelui, se dezvoltă cel mai bine într-un mediu pe jumătate umbrit. Udarea regulată îi accelerează foarte mult creșterea, dar tolerează bine și seceta, chiar și puțină apă este bine.

Oricât de utilă și diversă este această plantă, necesită foarte puțină îngrijire, ceea ce o face un jackpot pentru cei care tânjesc după condimente proaspete, dar simt că grădinăritul constant este o corvoadă prea mare.

 

Dacă procedați asa, succesul este garantat

Crede-mă, este cu adevărat posibil să-ți înveselești viața de zi cu zi cu ierburi proaspete, cultivate în casă, chiar dacă nu poți ține în viață nici măcar un singur cactus. Desigur, veți avea nevoie de puțin ajutor pentru asta!

Din fericire, există deja o jardinela inteligentă care se ocupă de totul pentru tine: grădina inteligentă Véritable Classic este o jardinera de interior care este complet autonomă. Nu trebuie să vă amintiți ultima dată când v-ați udat plantele și nici măcar nu trebuie să vă faceți griji că obțineți suficientă lumină solară! Véritable CLASSIC oferă lumină automată, udare și substanțe nutritive, astfel încât vacanțele, absențele prelungite sau uitarea simplă nu vor fi o provocare pentru plantele tale.

În pachet, veți găsi 4 cartușe de semințe, așa că – pe lângă cimbru, busuioc dulce și pătrunjel creț – veți putea în curând să culegeți cepsoara proaspăta!

 

Ești la doar un clic distanță de grădina inteligentă și arpagic mereu proaspăt - nu rata ocazia!


Produse aferente