gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Utilizări și efecte benefice ale măslinelor

2024. 09. 11.

Utilizări și efecte benefice ale măslinelor

Măslina

Noe a eliberat un corb, dar, negăsind pământ, acesta s-a întors în arca lui. Apoi a eliberat un porumbel, dar nici acesta „nu și-a găsit loc pentru picioare”. Şapte zile mai târziu, un alt porumbel a pornit şi s-a întors cu o frunză de măslina în cioc.

Măslina este viața însăși!

Dar care sunt exact efectele sale benefice? La ce altceva pot fi folosite măslinele în afara bucătăriei?

 

Utilizări ale măslinei cu o mie de fețe

Măslina este un simbol al păcii și al iubirii, al liniștii și al prosperității. Mana divină, care este necomestabilă. Măslinele sunt improprii pentru consumul uman în forma lor crudă.

Crud este incredibil de amar și atât de dur încât este imposibil de separat de miezul său. Dupa cateva saptamani de marinare, acesta ajunge la forma - al carui gust nu este multumit de toata lumea - pe care il poti adauga in salata ta greceasca.

Ulei de măsline

Potrivit italienilor, este bine să păstrați acasă cel puțin două uleiuri de măsline extravirgine. Un ulei mai ieftin pentru gătit și unul de mai bună calitate pentru arome și salate. 

Deoarece natura uleiului de măsline este influențată de multe circumstanțe, diferite tipuri de ulei de măsline pot ieși din aceeași zonă de cultură, din același soi și din mâinile aceluiași producător în fiecare recoltă. Uleiul este produs din peste 90% din măslinele produse astăzi.

Gastronomie

Omul folosește două tipuri de măsline în bucătărie: negre și verzi. Dar acestea două sunt de fapt una. Pentru că măslinele negre sunt o versiune mai matură a măslinelor verzi.

Ulei de măsline extravirgin

Este produs mecanic și nu chimic. Una dintre condiții este că nu trebuie să așteptați mai mult de 24 de ore după recoltare, ci trebuie să începeți presarea maslinelor, altfel va începe fermentația, care afectează și conținutul de acid. Denumirea extra virgin se referă la metoda de extracție și compoziție, dar nu garantează calitatea.

Ulei de măsline virgin

Se face la fel ca extravirgin, doar că condițiile din timpul recoltării și presarii nu sunt la fel de stricte, deci și conținutul de acid este mai mare. Conținutul său de acid poate fi de maximum 2 procente, deci este mai puțin sănătos decât extra virgin. Nici gustul nu este chiar atât de distinctiv.

Măsline în afara bucătăriei

În trecut, printre altele, era folosită ca materie primă pentru medicamente, pentru iluminat (lampi cu ulei), pentru îngrijirea pielii și pentru fabricarea săpunului. Există nenumărate posibilități dacă ai acasă o sticlă de ulei de măsline. Puteți să vă ondulați părul cu el. Puteți scăpa de sforăit. Puteți lustrui vasele din oțel inoxidabil cu el. Îl poți folosi pentru a deschide un fermoar care a fost blocat cu mult timp în urmă. Îți poți trata durerea de urechi cu el. Introducerea a unei picături în hrana pisicii tale îi va face blana mai strălucitoare.

 

Efecte fiziologice

Dacă este posibil, încercați să găsiți măsline produse de micii producători. Cel mai bine este să cumpărați în formă măsurată de pe piață. În timpul prelucrării pe scară largă, maslinele sunt tratate cu alcali.

„Mulțumesc, dacă locuiesc în Grecia, voi cumpăra măsline de la piață”, ați putea spune. Cu toate acestea, în mod surprinzător, de ex. clima din partea de sud a Munților Villányi este perfect potrivită pentru cultivarea măslinilor. De asemenea, circulă pe internet un articol conform căruia măslinele pot înlocui cireșele în grădinile maghiare.

Este plin de vitamine și alte bunătăți

Este încă departe de copiii să le atârne măsline pe urechi în loc de tulpini de cireșe, dar merită să-i obișnuiești să mănânce măsline la o vârstă din ce în ce mai mică.

Pentru că măslinele sunt bogate în grăsimi, în special în acizi grași mononesaturați omega-9. În minerale precum potasiu, calciu, fosfor, zinc, fier, vitaminele E, D și K. Conține cantități moderate de flavonoide, fibre și mult sodiu.

Are un efect de prelungire a vieții

Ei bine, ce plantă ar putea prelungi viața, precum cea care poate ajunge ea însăși la vârsta lui Matusalem? Măslinul poate trăi până la 2000 de ani. Boabele sale ascund o scânteie a vieții sale lungi.

Măslinele sunt bogate în antioxidanți, vitamina E și, de asemenea, conțin cantități mici de seleniu și zinc. Antioxidanții încetinesc îmbătrânirea celulelor tale.

Întărește oasele

Dacă vom trăi mult timp, ar fi bine dacă oasele noastre sunt puternice. Efectul antioxidant nu numai că mărește numărul de ani, dar este și antiinflamator, motiv pentru care este mai ușor să evitați sau să depășiți osteoporoza care afectează multe persoane. Persoanele care au consumat cantități mai mari de ulei de măsline au avut un risc cu 51% mai mic de fracturi legate de pierderea osoasă.

Ajută la pierderea de greutate

Deși oasele tale ar putea suporta greutatea suplimentară, oricum nu trebuie să-ți faci griji. Acizii grași nesaturați găsiți în măsline previn depunerea grăsimilor, protejează sistemul vascular de calcificare, reduc hipertensiunea arterială și sunt, de asemenea, potriviți pentru prevenirea trombozei. În plus, crește metabolismul, îmbunătățește semnificativ digestia și te umple rapid, astfel încât nu există pericolul să mănânci mai mult decât ai nevoie.

 

Sperăm că am reușit să vă prezentăm această boabe minune! Ai vrea să-l murezi?  Click aici!