Chifle de lux cu șofran
2023. 12. 04.
Lasă magia Crăciunului să înceapă cu această chiflă cu șofran, care ascunde magia sărbătorii în fiecare mușcătură. Rețeta noastră este din cartea de rețete Ankarsrum.
Ingrediente
Aluat
500 ml lapte
50 de grame de drojdie
1 gram de șofran
1 lingurita zahar
200 de grame de unt la temperatura camerei
1 lingurita sare
180 de grame de zahăr
840 de grame de făină
Umplatura
200 de grame de pastă de migdale
100 de grame de unt
2 linguri de zahar
2 linguri de zahar vanilat
Chifle de șofran de lux pas cu pas:
Se încălzește laptele la 37 °C.
Asamblați robotul ANKARSRUM cu bolul de amestecare de 7 litri din oțel inoxidabil, cârligul de frământare în spirală și rola de frământare, precum și racleta pentru bolul de amestecare, care împiedică lipirea aluatului de pereții vasului.
Se sfărâmă drojdia în vasul pentru aluat și se toarnă laptele.
Se macină șofranul cu 1 gram de zahăr și se amestecă cu laptele cu drojdie.
Acum adaugă untul, sarea, zahărul pudră și aproape toată făina de grâu, lăsând doar puțin pentru copt.
Setați cronometrul pentru 10 minute.
Pune capacul pe vasul metalic si lasa aluatul sa creasca pana se dubleaza, aproximativ 40 de minute.
In timp ce aluatul creste, se rad migdalele si se amesteca cu untul, zaharul si zaharul vanilat.
Întindeți aluatul într-o tavă de copt ușor făinată într-un dreptunghi mare și întindeți peste umplutura, apoi îndoiți partea lungă pe cealaltă parte.
Tăiați fâșii de aproximativ 2 cm, răsuciți și întoarceți astfel încât capătul aluatului să fie sub chifle.
Se aseaza chiflele pe hartie de copt si se lasa la crescut 30 de minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.
Preîncălziți cuptorul la 250 °C.
Ungeți chiflele cu oul bătut și stropiți deasupra cu migdale și zahăr pudră.
Coacem in mijlocul cuptorului timp de 6-8 minute pana cand chiflele devin maro auriu.
Sfat Ankarsrum:
Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar sub un prosop.