Totul despre gratar de primavara
2023. 03. 29.
Marinati carnea inainte de gratar
Marinatul este un precursor foarte important pentru prajirea carnii. Nu numai ca ii da aroma, ci si inmoaie fibrele, astfel incat rezultatul va fi mult mai gustos. V-am adus cateva sfaturi pentru marinat.
- Marinati carnea de pasare cu o seara inainte de prajire, deoarece carnea este de obicei uscata, iar marinada o inmoaie si o mentine umeda.
- Trebuie sa folosim un mediu acru daca vrem sa inmoaie bine carnea. De exemplu, suc de lamaie, vin, fructe sau otet balsamic. Rolul elementelor acidice din marinada este de a inmuia carnea.
- Dupa marinada acidica vine uleiul si condimentele.
- Puteti folosi si marinada de iaurt, pur si simplu pentru ca iaurtul este acidic. Cu toate acestea, datorita continutului sau de grasime, nu trebuie sa completati marinada cu ulei picant.
- Uleiul trebuie sa fie rezistent la caldura. Rolul uleiului este de a amesteca condimentele si de a mentine carnea umeda.
- Exista si marinada uscata, in cazul acesta nu folosim substante acidice care dizolva fibrele carnii.
- Puteti folosi o varietate de condimente pentru marinat, cum ar fi ierburile aromatice. Puteti aduce o multime de arome interesante cu aceste condimente. Utilizati suc de lamaie sau lamaie, chili, cimbru, oregano.
- Culoarea carnii va fi mai buna daca adaugati putin zahar brun la marinada.
- Pastrati carnea marinata intr-o cutie bine sigilata. Sau puneti-l invelit in folie la frigider.
- Puteti marina carnea cateva zile, asa puteti inmuia carnea rosie. In cazul acesta trebui sa intoarceti carnea cel putin o dată pe zi si sa verificati ingredientele!
- Scoateti condimentele verzi de pe carne inainte de gatire, pentru ca vor avea un gust amar cand se ard. In timpul marinarii, carnea isi absoarbe aromele oricum.
- Carnurile mai grele trebuie unse cu mustar, asa condimentele se vor lipi de el. In acest caz mustarul acidic functioneaza si ca o marinada. Ardeiul, usturoiul si poate putin rozmarin merg bine cu aceste carnuri.
Carnea trebuie gatita incet sau rapid?
Puteti gati carnea incet sau rapid. Nu este acelasi lucru daca este vorba de gratar sau de barbaque. Esenta gratarului este ca gatiti carnea brusc. In acest caz, utilizati o temperatura ridicata. Crusta delicioasa si crocanta care se formeaza pe carne in urma gatirii bruste o face gustoasa. In acest caz, carnea este moale la interior, mai ales daca este souvidat in prealabil, ceea ce este un procedeu tipic pentru friptura. Daca preferati gratarul, puteți alege dintre aceste gratare din gama noastra.
Spre deosebire de gratar, barbaque inseamna gatire lenta si afumare. Carnea este marinata si prajita la foc mic ore lungi, uneori zile. Carnele mai grele si mai mari, coaste si alte carnuri rosii sunt pregatite la barbaque. BBQ este probabil cel mai cunoscut pentru sosul sau de casa, delicios si lipicios.
Legume proaspete de primavara pentru garnitura
Gratarul este cel mai bun atunci cand mananci legume delicioase, proaspete, crocante alaturi de carne. Putem face o multime de salate interesante pe langa friptura. Unul dintre cele mai simple si mai populare este sa stropiti salata cu miere si otet balsamic. in acest caz, cel mai bine este daca in amestecul de legume este si salata iceberg, ceapa rosie si rosii cherry. Amatorii adevarati pot adauga avocado si chiar fructe. La urma urmei, aciditatea fructelor se potriveste foarte bine cu salatele.
Un exemplu foarte bun in acest sens este salata siciliana de portocale, care se prepara cu ceapa rosie, ulei de masline si condimente. Aromele sale incitante si deosebite, aciditatea portocalei si uleiul fac ca aceasta salata sa fie predestinata sa ofere o compozitie divina de arome. Salata de portocale merge foarte bine cu carnea rosie. Dar putin ulei de seminte de dovleac sau putin iaurt condimentat vor reinvigora majoritatea salatelor. Merita sa folositi legume proaspete de primavara pentru salata, folositi ridichi, castraveti si alte legume sezonale. Alegeti legume proaspete si bogate in nutrienti cultivate in agricultura bio. Dar orice ai decide, poti fi sigur ca variantele de salate sunt nesfarsite.
Daca feliati cantitati mari de legume, feliatoarele de legume va pot fi de mare ajutor.
Legume fermentate
Ce altceva merge bine cu carnea? Muraturile! Legumele fermentate nu sunt doar divine si ajuta la digerarea carnii, ci sunt si foarte sănătoase. Una dintre cele mai simple forme de murare este fermentatia, a carei esenta este sa punem legumele care urmeaza sa fie murate in apa sarata. Apoi trebuie sigilat intr-o cutie sau o sticla, deoarece etansarea de oxigen este un element important al intregii operatiuni. In astfel de cazuri, bacteriile de acid lactic gasite pe plante se inmultesc. Acestea sunt bacterii digestive foarte sanatoase, asa ca nu trebuie sa va temeti de acest proces. Apa sarata este necesara pentru a scapa legumele de bacteriile daunatoare care apar alaturi de bacteriile bune. Cu toate acestea, procesul de fermentare nu incepe in acest fel.
De fapt, puteti fermenta si fructe sau legume si merita sa fermentati cat mai multe soiuri in acest fel. Varza, conopida, sfecla si ridichile sunt ingrediente foarte populare pentru legumele fermentate. Tocmai aceste plante bogate in fibre sunt extrem de sanatoase chiar si fara fermentatie si sunt bune pentru flora intestinala. In plus, pot fi garnituri divine la gratar. Pentru fermentare este bine sa folosesti feliatoare de bucatarie profesionale, deoarece calitatea va fi uniforma daca vei reusi sa tai legumele uniform. De aceea va recomandam din toata inima acest decojitor, dispozitiv de indepartat miez sau chiar acest cutit pentru decupat rosii pentru aceasta procedura. Si pentru toate celelalte cazuri in care trebuie sa taiati sau sa curatati rapid legumele.
Produse aferente
GAMMO gratar electric de banc - neted 54cm
714,00 RON(600,00 RON + TVA)
MAXIMA gratar electric de banc - placa striata 56cm
922,25 RON(775,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric de banc - neted/striat 72cm
1.279,25 RON(1.075,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric de banc - neted 72cm
1.309,00 RON(1.100,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric neted/striat + cuptor static
5.950,00 RON(5.000,00 RON + TVA)