Rețete de grătar delicioase și speciale pe care trebuie să le încerci
2025. 05. 09.
Grătarul nu este doar o activitate preferată a serilor de vară, ci poate fi și o experiență culinară autentică, dacă ieșim puțin din combinația obișnuită hamburger–cârnați. Dacă îți dorești ceva special, care să-i impresioneze garantat pe invitații tăi, atunci ai ajuns unde trebuie! Am adunat câteva rețete de grătar incitante, care pot aduce o notă nouă următorului tău grătar.
1. Pui la grătar cu ananas și glazură de miere și chili
Ingrediente:
- 4 bucăți piept de pui dezosat și fără piele
- 1 ananas proaspăt, tăiat felii
- 3 linguri miere
- 2 linguri sos de soia
- 1 linguriță fulgi de chili
- 2 linguri ulei de măsline
- sare, piper după gust
Preparare: Amestecă mierea, sosul de soia, fulgii de chili și uleiul de măsline, apoi unge piepturile de pui cu acest amestec. Lasă-le la marinat cel puțin 30 de minute. Coace puiul pe grătar, la foc mediu, timp de 6-8 minute pe fiecare parte. Pune și feliile de ananas pe grătar și caramelizează-le în câteva minute. Servește împreună și, pentru a fi și mai suculent, stropește cu puțin sos extra.
2. Ciuperci umplute cu brânză afumată la grătar
Hozzávalók:
- 8 ciuperci mari champignon sau portobello
- 150 g cașcaval afumat
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- pătrunjel proaspăt
- ulei de măsline
- sare, piper
Preparare: Îndepărtați cu grijă codițele de la ciuperci. Amestecați cașcavalul afumat rasă cu usturoiul și pătrunjelul tocate. Umpleți ciupercile cu amestecul, stropiți-le cu puțin ulei de măsline, apoi frigeți-le la foc mediu timp de 6-8 minute, până când brânza se topește și ciupercile sunt gătite complet.
3. Vinete la grătar cu iaurt grecesc
Ingrediente:
- 2 vinete mari
- 150 g iaurt grecesc
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi
- mentă proaspătă
- sare, piper
- ulei de măsline
Preparare: Tăiați vinetele pe lungime în felii de jumătate de centimetru, ungeți-le cu ulei de măsline și condimentați-le cu sare. Le prăjiți pe ambele părți până devin frumos aurii. Amestecați iaurtul cu sucul de lămâie, usturoiul ras, sarea, piperul și menta tocată. Când serviți, turnați cu lingura sosul răcoritor de iaurt peste vinetele coapte.
4. Ananas la grătar caramelizat cu bourbon
Ingrediente:
- 1 ananas copt
- 100g zahăr brun
- 50 ml whisky bourbon
- 50g unt
- înghețată de vanilie pentru servire
Preparare: Tăiați ananasul în rondele, îndepărtați centrul. Într-o cratiță mică, pregătiți sosul de caramel: topiți untul, adăugați zahărul brun și, când începe să facă bule, turnați bourbonul. Ungeți feliile de ananas cu sos de caramel și prăjiți-le la grătar timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Se servește cu înghețată de vanilie și se stropește cu sosul rămas.
+1 Sfat: Folosește așchii de lemn pentru afumat!
Dacă vrei să adaugi o aromă cu adevărat unică mâncării tale, merită să încerci diferite tipuri de așchii de lemn pentru afumat (cum ar fi lemn de măr, cireș sau hickory). După o mică pre-înmuiere, presărate direct pe cărbuni, acestea adaugă o aromă cerească, ușor afumată, oricărui preparat la grătar.
Produse aferente
GAMMO gratar electric de banc - neted 54cm
714,00 RON(600,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric de banc - neted/striat 72cm
1.279,25 RON(1.075,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric de banc - neted 72cm
1.309,00 RON(1.100,00 RON + TVA)
GAMMO gratar electric neted/striat + cuptor static
5.950,00 RON(5.000,00 RON + TVA)