gammo

kitchen & more

Serviciul clienți: +40-758-199527
Program funcționare: 09:00-17:00 (L-V)

Sufletul verii: grătarul și ceaunul

2024. 07. 28.

Sufletul verii: grătarul și ceaunul

Într-o postare anterioară, am oferit deja câteva sfaturi referitoare la grătar. Totuși, din moment ce vara nu se termină pe 31 august - în ceea ce privește vremea - există încă o mulțime de seri și weekenduri în care poți face un grătar sau sa organizezi o petrecere în grădină.   

 

Gatitul la ceaun

Este interesant că popoarele din stepă foloseau deja ceaune de lut în vechime. În secolul al XV-lea s-a răspândit versiunea din cupru sau fier, iar ceaunurile din fontă sunt prezente din secolul al XVIII-lea. Una dintre cele mai comune versiuni astăzi, ceaunul emailat, este doar o invenție a secolului XX.

Desigur, nu doar ca material, ci și ca formă, avem mai multe opțiuni disponibile. În Ungaria, există două tipuri de bază: varianta tradițională rotundă, cu fundul curbat, care se extinde în partea de sus, și oala de gătit pește cu fundul plat, care este, de asemenea, îngustă în partea de sus. Deoarece ceaunul este un vas de gătit cu foc deschis, acesta trebuie agățat, ceea ce este posibil prin mânerul său.

În ceea ce privește dimensiunea, cu greu cunoaștem imposibilul sau limitele: de la ceaun de masă, foarte mic, până la versiunile de dimensiuni record, putem întâlni toate dimensiunile.

 

Mesele cu un fel de mâncare sunt de obicei pregătite într-un ceaun. Mâncărurile preparate cel mai des la ceaun, cunoscute de toată lumea, sunt diversele tocănițe, cartofi cu boia de ardei, ciorba de gulaș și ciorba de pește – aproape că nu există un maghiar care să nu fi gustat o variantă a măcar una dintre ele făcută la ceaun.

 

Gatitul in ceaun este un ritual. Pregătirile atente urmează selecția alimentelor de preparat și a ceaunului corespunzător, precum și procurarea ingredientelor. De exemplu, ar trebui să aveți la îndemână o lingură mare de lemn și ceva (cum ar fi un prosop gros de bucătărie) pentru a ține în siguranță mânerul supraîncălzit, pentru mișcări amănunțite și autentice de agitare.

Deși în mod clasic, esența gătirii la ceaun este că mâncarea este gătită la foc deschis, gătitul se poate face și cu un aragaz de podea. Putem numi această soluție frățiorul sau o alternativă mai ușoară a gatitului la ceaun, principalul lucru este atmosfera bună, care este garantată în astfel de ocazii!

Grillezés

Din fericire, imaginația umană nu cunoaște limite atunci când vine vorba de ceea ce poate fi preparat și mâncat. Nu este diferit în ceea ce privește grătarul: se mai fac la grătar diverse brânzeturi, legume (și fructe!) tăiate la dimensiunea potrivită, chifteluțe de carne, hot dog și cârnați tradiționali și aromați, pește și carne marinate - și nici nu am vorbit despre combinațiile lor extravagante! 

Marinada pe care o folosim în timpul preparării și sosurile pe care le folosim pentru a însoți gustările delicioase nu fac decât să adauge mai multă culoare și să lărgească paleta. 

Probabil ca deja saliveaza gura si abia astepti sa iti surprinzi familia (si bineinteles si pe tine) seara, sau invitatii in weekend, cu preparate mai delicioase la gratar.

Poate că o vezi deja în mintea ta: spatula în mână, celelalte unelte profesionale aliniate lângă tine, grătarul electricpe gaz sau cărbune care se încălzesc în fața ta și abia așteptați aromele minunate pentru a-i atrage pe toți la masă. Pentru că bineînțeles că grătarul aduce și mirosuri fenomenale, doar întrebați-vă vecinul, care se uită mereu cu dor când începi să pregătești grătarul!

Și cum rămâne cu BBQ-ul?

Când ne gândim la vară, asociem nenumărate forme de recreere: vacanțe pe plajă sau în Balaton, tobogane cu apă, băut romantic de vin sub cerul înstelat, festivaluri, grătar la foc de tabără. 

Dar oricât de revigorant este tortul lejer de vară sau înghețata de casă pe care o serviți ca desert; adevărul este că mereu căutăm noutate și varietate.

Și pentru asta, ne inspirăm adesea din filme – să recunoaștem, mai ales filme americane.

Tot datorită acestui fapt, BBQ-ul, deja atât de cunoscut din filmele de la Hollywood, și-a început călătoria cuceritoare în țara noastră. Este o concepție greșită comună că cuvintele grătar și BBQ sunt sinonime, dar în realitate există o diferență fundamentală între cele două: puteți citi mai multe despre asta aici. 

Așadar, grătarul și BBQ-ul nu sunt același lucru, ceea ce înseamnă că mai avem o opțiune din care să alegem atunci când ne gândim cu ce să ne răsfem papilele gustative în această vară.

 

Sperăm că cu aceste sfaturi putem face și mai plăcute grătarul, și că serile voastre de vară vor fi pline de arome delicioase și momente de neuitat. Dacă ai chef de grătar,  vizitează site-ul nostruunde vei găsi toate instrumentele de care ai nevoie!


Produse aferente